Θηλασμός κατά του καρκίνου του μαστού

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού μειώνεται κατά 7% στις γυναίκες που θηλάζουν 6-7 μήνες.
Τα στοιχεία αυτά επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με θέμα «Η Πρόληψη Σώζει Ζωές έλα..άκουσε...αποΣΤΗΘΙΣΕ» που διοργάνωσε η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ, στο πλαίσιο του «Μήνα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Μαστού».
Κάθε χρόνο στη χώρα μας, 1.500 γυναίκες προσβάλλονται από καρκίνο του μαστού και εξ αυτών η μία στις 3 πεθαίνει, ανέφερε η παιδίατρος και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Κοινωνικής Παιδιατρικής και Προαγωγής της Υγείας - Παράρτημα Θεσσαλονίκης, Σοφία Καραγιαννοπούλου. 

«Ο μητρικός θηλασμός ανακόπτει κατά 7% τον κίνδυνο εμφάνιση της νόσου στις γυναίκες που θηλάζουν 6-7 μήνες. 
Δυστυχώς, όμως τα ποσοστά θηλασμού είναι πολύ χαμηλά και κυμαίνονται γύρω στο 6-7%. 
Τα ποσοστά καρκίνου του μαστού στις αναπτυγμένες χώρες είναι υψηλά. 
Γεγονός που οφείλεται αφενός στο ότι οι γυναίκες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους και αφετέρου στο ότι γεννούν λιγότερο. 
Αντιθέτως, τα ποσοστά του καρκίνου του μαστού στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι μικρότερα λόγω των υψηλών ποσοστών θηλασμού και των πολλών παιδιών που γεννούν οι γυναίκες» ανέφερε η κα Καραγιαννοπούλου. 
Η γυναικολόγος Χρυσαυγή Κότσυφα, από την πλευρά της, επεσήμανε ότι η ετήσια μαστογραφία δίνει θετικά μηνύματα, καθώς συμβάλλει στην έγκαιρη διάγνωση της νόσου, γεγονός που ανεβάζει το ποσοστό της επιβίωσης στο 90%.
 Εξίσου σημαντικό για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι και η έγκαιρη διάγνωση που γίνεται με το τεστ Παπανικολάου, το οποίο πρέπει να κάνει σε ετήσια βάση κάθε γυναίκα μετά την έναρξη της σεξουαλικής της ζωής. 
Η γυναικολόγος πρόσθεσε ότι το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας δεν καταργεί το τεστ Παπανικολάου, διότι με αυτό γίνεται έγκαιρη διάγνωση όχι μόνο του καρκίνου αλλά και άλλων παθήσεων που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.

Τα νέα κορίτσια θα πρέπει να προσέχουν τη φυσική τους κατάσταση, να ασκούνται τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα, να μη κάνουν χρήση ορμονών (π.χ. αντισυλληπτικά) χωρίς λόγο, να προσέχουν τη διατροφή τους και το βάρος τους. Περισσότερο προσεκτικές θα πρέπει να είναι οι γυναίκες που έχουν οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του μαστού, εκείνες που είχαν έμμηνο ρύση σε μικρή ηλικία, καθώς και όσες είχαν εμμηνόπαυση σε μεγάλη ηλικία.