Η μοναξιά βλάπτει...

Αποτέλεσμα εικόνας για Η μοναξιά βλάπτει...
Τελευταία έχεις απομονωθεί, κλείνεσαι σπίτι βλέποντας ταινίες και ακούγοντας μουσική ενώ δεν απαντάς στα τηλέφωνα όσων σε καλούν για να μάθουν νέα σου ή να σε προσκαλέσουν να βγείτε για ποτό.

Δεν έχεις διάθεση για τίποτα και προτιμάς να μείνεις μόνη. 
Δίχως να το καταλαβαίνεις οι ημέρες περνούν και εσύ μαθαίνεις να ζεις με τη μοναξιά σου και κατά κάποιον τρόπο να την αγαπάς. 
Ήξερες όμως ότι με αυτό τον τρόπο βλάπτεις την υγεία σου;
Αλκοολισμός, μοναξιά και κάπνισμα βλάπτουν το ίδιο;

Δεν είναι κακό κάποιες στιγμές στη ζωή σου να θέλεις να μένεις μόνη και να συλλογίζεσαι. Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αν η τάση σου αυτή για μοναχικότητα συνεχιστεί επί μακρόν, ακολουθείται από σοβαρότατα προβλήματα υγείας.
Όσο οξύμωρο και αν ακούγεται, η μοναξιά μακροπρόθεσμα βλάπτει την υγεία σοβαρά και μάλιστα σαν να κάπνιζες επί χρόνια 15 τσιγάρα ημερησίως ή αν ήσουν αλκοολική!

Πως γίνεται αυτό;
Όπως δείχνουν οι μελέτες, άτομα με μικρό ή ανύπαρκτο κοινωνικό κύκλο παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους άνοια ή υψηλή αρτηριακή πίεση.

Μάλιστα όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές, τα αντισώματα αυτά που καταπολεμούν σοβαρές ιογενείς λοιμώξεις φαίνεται να είναι λιγότερο δραστήρια στους μοναχικούς από ότι στα κοινωνικά άτομα και κατ΄ επέκταση τα ποσοστά των μοναχικών που παρουσιάζουν καρδιακά προβλήματα ή και καρκίνο είναι πολύ υψηλότερα.

Ο ψυχολόγος Τζον Κάσιοπο από το Σικάγο, που έχει μελετήσει το φαινόμενο εξηγεί, μιλώντας στη βρετανική Daily Mail πως η μοναξιά αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης κάτι που μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να οδηγήσει σε έμφραγμα και εγκεφαλικό.
Οπότε, είτε η αιτία είναι ο πρόσφατος χωρισμός σου, τα προβλήματα στη δουλειά, απρόσμενες καταστάσεις ή απλά έχεις τις κλειστές σου, μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις σύντομα διάθεση και τακτική αν θέλεις να παραμείνεις υγιής.

Να θυμάσαι: Το "φάρμακο" για τη μοναξιά το έχεις ήδη
Το κάπνισμα μπορείς να το κόψεις με τσίχλες νικοτίνης, και άλλες μεθόδους αλλά την «απεξάρτησή» σου από τη μοναξιά πρέπει να την κάνεις μόνη σου
Στην ενήλικη ζωή αυτό ίσως είναι κάπως σκληρό καθώς ο κύκλος μας διαμορφώνεται σε νεαρή ηλικία. 
Το σχολείο, το πανεπιστήμιο, η εργασία είναι οι χώροι μέσα στους οποίους δραστηριοποιούμαστε και αποκτούμε φίλους. 
Καθώς μεγαλώνουμε όμως τα δεδομένα αλλάζουν. 
Φίλοι παντρεύονται και χάνονται, άλλοι ξενιτεύονται κτλ.
Ωστόσο πάντα μπορείς να κάνεις νέους φίλους, σε όποια ηλικία και αν βρίσκεσαι ακολουθώντας απλές, μικρές συμβουλές.

1. Να είσαι θετική
Συμπεριφέρεσαι με ευγένεια σε όλους, έχεις όμως διαπιστώσει ότι σύντομα γίνεσαι κουραστική και οι νέες σου γνωριμίες καταλήγουν πάντα άδοξα. Οι περισσότεροι βρίσκουν συνεχώς δικαιολογίες για να σε αποφύγουν ενώ οι παλαιοί σου φίλοι δείχνουν απλά να σε ανέχονται καθώς από τη μια δεν επιδιώκουν να βρεθούν μαζί σου αλλά και όταν τον κάνουν σου ζητούν να σταματήσεις να γκρινιάζεις.
Θυμήσου πως όλοι θέλουμε να λαμβάνουμε θετική ενέργεια από τους γύρω μας.
Ακόμη και όταν είσαι ευγενική, αν κάθε κουβέντα που βγαίνει από το στόμα σου εκπέμπει αρνητισμό τότε σύντομα οι φίλοι σου θα κουραστούν. Όταν γκρινιάζεις συνεχώς και τα βλέπεις όλα μαύρα το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να χαλάσεις τη διάθεση της παρέας και να γίνεις αντιπαθής. 

2. Να προσφέρεις βοήθεια
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν νιώθουμε άνετα να ζητήσουμε βοήθεια. Δεν θέλουμε να φαίνονται οι αδυναμίες μας ή να ταλαιπωρούμε τους άλλους. Ωστόσο έρχεται κάποια στιγμή που ο καθένας από εμάς θα χρειαστεί κάτι. Κάνε το πρώτο βήμα και δείξε την πρόθεσή σου να βοηθήσεις δίχως να σου ζητηθεί.

3. Να είναι γενναιόδωρη
Ο έρωτας περνάει από το στομάχι, ισχύει το ίδιο και για τη φιλία; Δώσε στους συμμαθητές και τους συναδέλφους σου να δοκιμάσουν από το κέικ που έφτιαξες ή κάλεσε τους να δειπνήσετε μαζί στο σπίτι σου. Σίγουρα θα το εκτιμήσουν. Αν πάλι η μαγειρική δεν είναι το φόρτε σου, θυμήσου ότι η γενναιοδωρία δεν περιορίζεται μόνο σε τρόφιμα. Μπορείς να καλέσεις τους εν δυνάμει φίλους να σε συνοδέψουν σε μια παράσταση θεάτρου ή να μοιραστείς μαζί τους τα εισιτήρια για σινεμά που κέρδισες. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να δείξεις στους
άλλους ότι τους υπολογίζεις και θέλεις τη φιλία τους.

4. Να είσαι ψύχραιμη
Με το που μάθεις κάτι το δυσάρεστο γίνεσαι μαινόμενος ταύρος εν υαλοπωλείο, προκαλώντας την έκπληξη όλων όσων βρίσκονται κοντά σου. Ισως το ότι δεν μπορεί να συγκρατηθείς και με το παραμικρό χάνεις την ψυχραιμία σου, απομακρύνει τους αγαπημένους σου από κοντά σου.

Αν λοιπόν συμβεί κάτι που σε κάνει να θέλεις να ουρλιάξεις, σκέψου πριν ξεσπάσεις σε φωνές. Η οικογένειά σου μπορεί να ανέχεται τον ιδιόρρυθμο χαρακτήρα σου, δε θα κάνουν το ίδιο όμως και οι φίλοι σου.

5. Να ακούς χωρίς να κρίνεις
Θεωρείς τον εαυτό σου ικανό στο να δίνει συμβουλές και να κρίνει καταστάσεις ενώ έχεις την τάση να συγκρίνεις το οτιδήποτε με τις προσωπικές σου εμπειρίες.
Θυμήσου ότι η γη δεν περιστρέφεται γύρω από εσένα. Κάθε άνθρωπος θέλει να μιλά για τον εαυτό του αλλά όταν αυτό γίνεται σε υπερβολικό βαθμό γίνεται κουραστικό. Εκτός από καλή ομιλήτρια μάθε να είσαι και καλή ακροάτρια. Όταν κάποιος θέλει να σου μιλήσει για τα προβλήματά του να τον ακούς χωρίς να διακόπτεις ή να κρίνεις τη στάση του. Ο μοναδικός τρόπος για να γίνεις αρεστή είναι με το να ακούς και να συμπονάς τους γύρω σου και όχι με το να κρίνεις στάσεις και συμπεριφορές τους.

6. Μην έχεις έπαρση
Ο πιο γρήγορος τρόπος για να κάνεις τους άλλους να σε προσέξουν είναι να επιδεικνύεσαι διαρκώς. Όμως η υπερβολική έπαρση είναι σημάδι ανασφάλειας και άλλοι θα το αντιληφθούν. Ποιος θέλει να ακούσει για τα πανάκριβα παπούτσια που αγόρασες, για το σούπερ ταξίδι που έκανες στα Φίτζι και τον τέλειο άντρα που έχεις δίπλα σου; Κάθε φορά που αισθάνεσαι την ανάγκη να διατυμπανίζεις τα επιτεύγματα σου σκέψου ότι κάνεις ένα βήμα προς τη μοναξιά.

7. Με μέτρο ο σαρκασμός
Προσπάθησε να μην διακωμωδείς συνεχώς άσχημες καταστάσεις που ίσως ενοχλήσει φίλους και συναδέλφους. Αν κάθε φορά που μια αδέξια συνάδελφος σκοντάφτει και πέφτει εσύ ξεσπάς σε γέλια ίσως την κάνεις να αισθανθεί άσχημα.

Εννοείται βέβαια πως δεν θα φορέσεις το προσωπείο της σοβαροφανούς και της απρόσιτης. Η πλάκα και τα αστεία όταν αυτά γίνονται και λέγονται με μέτρο μπορούν να σπάσουν τον πάγο και να δημιουργήσουν για το άτομό σου τις καλύτερες των εντυπώσεων! Θυμήσου όμως πως παν μέτρον άριστον! Δεν θα ήθελες να δημιουργηθεί για εσένα η εντύπωση της γελοίας και να μην σε παίρνει κανένας στα σοβαρά.

8. Μην μιλάς συνεχώς για πολιτική
Στο σχολείο ήσουν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου και στο πανεπιστήμιο εκλεγμένο μέλος στη Σύγκλητο. Η ενασχόληση με τα κοινά και οι πολιτικές συζητήσεις πάντοτε σε ευχαριστούν. Όταν βρίσκεσαι ανάμεσα σε ομοϊδεάτες μια πολιτική συζήτηση μπορεί να είναι διασκεδαστική, ωστόσο, εάν θέλεις να είσαι αρεστή στους περισσότερους μην προσπαθήσεις να τους προσηλυτίσεις πολιτικά. Δεν έχει σημασία πόσο συντηρητικές ή φιλελεύθερες είναι οι απόψεις σου αλλά να είσαι σίγουρη ότι θα συναντήσεις πολλούς αξιόλογους ανθρώπους από όλους τους πολιτικούς χώρους. Ποιος ξέρεις κάποιος από αυτούς ίσως αποδειχτεί και η αδελφή ψυχή σου! Δεν λένε άλλωστε ότι τα ετερώνυμα έλκονται; Εκτός από τις σχέσεις ο κανόνας αυτός έχει εφαρμογή και στη φιλία;

Από τη Δήμητρα Γκούντρα http://kanapesnews.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου