Τα αναψυκτικά διαίτης αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και εγκεφαλικού

Άνθρωποι που καταναλώνουν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά μπορεί ενδεχομένως να έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με νέα αμερικανική έρευνα.
Αν και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι...ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας που κατανάλωναν αναψυκτικό διαίτης κάθε μέρα είχαν 44% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρδιακή προσβολή, η έρευνα δεν απέδειξε ότι ενοχοποιούνται τα συγκεκριμένα αναψυκτικά.

Η ερευνήτρια Hannah Gardener, από το πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, δήλωσε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλοι παράγοντες που να εξηγούν τη σύνδεση που παρατήρησαν.

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν περισσότερες ανθυγιεινές συνήθειες. Προσπάθησε να το λάβει υπόψη σημειώνοντας ότι όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης καθημερινά έτειναν να έχουν πιο αυξημένο βάρος και πιο συχνά παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως υπέρταση, διαβήτη και μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης.

Η Gardener μελέτησε 2.564 ενήλικες 69 ετών και άνω. Την επόμενη δεκαετία, 591 άντρες και γυναίκες εμφάνισαν καρδιακή προσβολή, εγκεφαλικό επεισόδιο ή πέθαναν από καρδιαγγειακή νόσο-περιλαμβανομένου του 31% από 163 ανθρώπους που κατανάλωναν αναψυκτικό διαίτης καθημερινά στην έναρξη της έρευνας.

Γενικά η καθημερινή κατανάλωση αναψυκτικού διαίτης συνδέθηκε με μεγαλύτερη κατά 44% πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με 22% για ανθρώπους που σπάνια ή ποτέ δεν έπιναν αναψυκτικά διαίτης αλλά εμφάνισαν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η Gardener δήλωσε, αν το αναψυκτικό διαίτης συμβάλλει σε κινδύνους για την υγεία, δεν είναι σαφές πώς.

Ορισμένες έρευνες σε ποντίκια υποδεικνύουν ότι τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να καταλήξουν να ενισχύουν την πρόσληψη τροφών και το βάρος αλλά αν τα αποτελέσματα αφορούν και τους ανθρώπους είναι άγνωστο.

Η Gardener δεν θεωρεί ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους με βάση τη νέα έρευνα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιωθεί σχέση μεταξύ αναψυκτικού διαίτης και καρδιαγγειακών προβλημάτων.

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘Journal of General Internal Medicine’.
iatronet