Υπνωτικά χάπια: Μελέτη τα συσχετίζει με θανάτους

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού BMJ Open, ορισμένα διάσημα υπνωτικά χάπια συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ακόμα και..
αν λαμβάνονται μόλις 18 φορές το χρόνο, κίνδυνος που αυξάνεται ακόμα περισσότερο όταν λαμβάνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αναλύοντας ποσοστά επιβίωσης 10.500 εθελοντών που λάβαιναν υπνωτικά χάπια για μια μέση περίοδο 2,5 χρόνων μεταξύ των ετών 2002 και 2007. 

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών ήταν 54 ετών, και όλοι τους είχαν ταλαιπωρηθεί από κάποιο πρόβλημα υγείας στο παρελθόν. 
Οι συγκεκριμένες φαρμακευτικές ουσίες που λάμβαναν οι συμμετέχοντες ήταν:
βενζοδιαζεπίνες (temazepam)·
μη βενζοδιαζεπίνες (zolpidem, eszopiclone, zaleplon)·
βαρβιτουρικά·
ηρεμιστικά αντισταμινικά.

Τα ποσοστά επιβίωσης των ασθενών συγκρίθηκαν με αυτά 23.500 ασθενών που διήγαν τον ίδιο τρόπο ζωής, ήταν όμοιας ηλικίας, φύλου και είχαν αντιμετωπίσει ανάλογα προβλήματα υγείας στο παρελθόν αλλά λάμβαναν τα υπνωτικά αυτά χάπια για διαφορετική περίοδο χρόνου.

Οι ερευνητές κατέληξαν, αφού έλαβαν υπόψη την πιθανή επίδραση του τρόπου ζωής, της καταγωγής, της ηλικίας, του βάρους, του φύλου καθώς και μιας παλιότερης εμφάνισης καρκίνου στους ασθενείς, ότι όσοι λάβαιναν τις φαρμακευτικές αυτές ουσίες αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου.


Οι ασθενείς που έλαβαν ως και 18 δόσεις των ουσιών αυτών το χρόνο αντιμετώπιζαν 3,5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που δεν είχαν λάβει καθόλου, και όσοι είχαν λάβει από 18 ως 132 δόσεις είχαν 4 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από εκείνων που δεν είχαν λάβει καθόλου. 

Ασθενείς που είχαν λάβει περισσότερες από 132 δόσεις το χρόνο αντιμετώπιζαν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο.

Οι ερευνητές λένε πως ο αυξημένος κίνδυνος θανάτου, κυρίως σε ασθενείς ηλικίας 18 ως 55, συσχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των δόσεων που λήφθηκαν.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι υπήρχαν ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που πέθαναν στις ομάδες των εθελοντών, μολονότι οι αριθμοί δεν ήταν πολύ μεγάλοι.

Μεταξύ των 4.336 ασθενών που έπαιρναν zolpidem, προέκυψαν 265 θάνατοι. Από την άλλη, μεταξύ των 23.671 που δεν λάβαιναν υπνωτικά χάπια ή ηρεμιστικά, έλαβαν χώρα. 

Οι εθελοντές που λάβαιναν τις μεγαλύτερες δόσεις υπνωτικών χαπιών είχαν 35% μεγαλύτερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο. 
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εξέλιξη αυτή δεν σχετιζόταν με προβλήματα υγείας πριν από την έρευνα.

Σύμφωνα με τη Δρ. T. Goves, επικεφαλής εκδότη του BMJ Open, οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να αποδείξουν ότι τα υπνωτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν πρόωρα θάνατο, η ανάλυσή τους εξάλειψε έναν μεγάλο αριθμό άλλων πιθανών αιτιών. 

Κατά την άποψή της, τα ευρήματά τους εγείρουν σημαντικά ερωτήματα για την ασφάλεια συγκεκριμένων υπνωτικών και ηρεμιστικών ουσιών.