Τα μάτια καθρέφτης της υγείας...

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα μάτια καθρέφτης της υγείας...
Τα μάτια δεν είναι μόνο ο καθρέφτης της ψυχής, αλλά και της υγείας γενικότερα, μια και πίσω από ένα κοκκίνισμα των οφθαλμών...μπορεί να κρύβεται κάτι σοβαρότερο από έναν απλό ερεθισμό τους.
Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιες παθήσεις μπορούν να διαγνωστούν μέσα από μονάχα ένα βλέμμα.

Ερυθρότητα
Αιτίες: οι ιώσεις και οι τοπικές μολύνσεις ευθύνονται συνήθως για την εμφάνιση ερυθρότητας στα μάτια, η οποία τις περισσότερες φορές ξεκινά από το ένα μάτι και σύντομα επεκτείνεται και στο άλλο. 
Ο ιός του έρπητα, φορέας του οποίου είναι το 90% του πληθυσμού, μπορεί κάποιες φορές να προσβάλει και τους οφθαλμούς, προκαλώντας φλεγμονές. 
Αλλα συμπτώματα μόλυνσης αποτελεί ο πόνος γύρω από το μάτι, η φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως) και η δακρύρροια. 
Οι επίμονες κόκκινες κηλίδες στο λευκό και των δύο ματιών μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη υπέρτασης, καθώς η αυξημένη αρτηριακή πίεση προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. 
Σε περίπτωση όμως που το ένα μάτι κοκκινίσει ξαφνικά, χωρίς κανένα άλλο σύμπτωμα, τότε το πρόβλημα μπορεί να είναι η αιμορραγία του λευκού χιτώνα, φαινόμενο ιδιαίτερα συχνό σε μεγάλης ηλικίας άτομα. 
Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο κρίνεται απαραίτητη για τη σωστή αντιμετώπιση όλων των παραπάνω περιπτώσεων.

Ξηροφθαλμία
Αιτίες: οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, επηρεάζουν μεταξύ άλλων και τους μηχανισμούς λίπανσης των οφθαλμών. 
Κατά συνέπεια, η δακρυική στοιβάδα αποτελείται από μικρότερη ποσότητα υγρασίας. 
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου ανοιγοκλείνετε τα μάτια σας για είκοσι φορές κάθε δέκα λεπτά ή χρησιμοποιήστε τεχνητά δάκρυα. 
Η εργασία σε κλιματιζόμενους χώρους ή η κακή χρήση των φακών επαφής μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε ξηρότητα των οφθαλμών. 
Η ξηροφθαλμία μπορεί επίσης να οφείλεται στο σύνδρομο Sjogren, μια αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού. 
Σε αυτή την περίπτωση ο οργανισμός επιτίθεται στους εξωκρινείς αδένες και συγκεκριμένα τους δακρυικούς, οδηγώντας σε αφύσικη ξηρότητα των οφθαλμών. 
Τα συμπτώματα μπορεί να ανακουφιστούν και σε αυτή την περίπτωση με τη χρήση τεχνητών δακρύων. 
Αλλη αιτία ξηροφθαλμίας αποτελεί η κερατίτιδα, η οποία προκαλείται όταν τα βλέφαρα δεν κλείνουν καλά κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Φαγούρα
Αιτίες: η βλεφαρίτιδα είναι από τις πιο κοινές αιτίες ερεθισμού του εσωτερικού των βλεφάρων. 
Είναι μια συνήθης και επίμονη φλεγμονή των βλεφάρων, με συμπτώματα που περιλαμβάνουν ερεθισμό, κνησμό και συχνά κοκκίνισμα του ματιού, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί ακόμα και πιτυρίδα στα βλέφαρα. 
Η βλεφαρίτιδα είναι μια κατάσταση που μπορεί να μη θεραπευθεί, αλλά και που μπορεί να ελεγχθεί με μερικά απλά καθημερινά μέτρα όταν βρίσκεται σε έξαρση. 
Φαγούρα στα μάτια μπορεί να προκληθεί και από αλλεργίες.

Χρωματιστοί δακτύλιοι γύρω από την ίριδα
Αιτίες: η εμφάνιση λευκού δακτυλίου γύρω από την ίριδα μπορεί να αποτελεί ένδειξη υψηλής χοληστερίνης και προκαλείται από την εναπόθεση λίπους στον κερατοειδή. 
Εξαφανίζεται συνήθως με τη σωστή θεραπεία και την αλλαγή του τρόπου ζωής. 
Ενας δακτύλιος στο χρώμα του χαλκού αντιθέτως, μπορεί να αποτελεί ένδειξη της νόσου του Wilson, μια σπάνια γενετική διαταραχή που προκαλείται από τη συσσώρευση χαλκού στον οργανισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου