Μητρικός θηλασμός και σωματική ανάπτυξη

Αποτέλεσμα εικόνας για Μητρικός θηλασμός και σωματική ανάπτυξη
«Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός»  έλεγε ο αρχαίος μας φιλόσοφος Πυθαγόρας. 
Έτσι, και ο μητρικός θηλασμός, ο οποίος αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα για κάθε νεογέννητο καθώς και αποκλειστικό προνόμιο κάθε μητέρας, είναι η αρχή για μια σωστή και υγειή ανάπτυξη. 
Γενικά αποτελεί αναντικατάστατο παράγοντα για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη του παιδιού.
Όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά πως πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή από την πρώτη ημέρα της ζωής του βρέφους, αλλά και καθ' όλη τη διάρκεια της βρεφικής του ηλικίας γιατί τίθενται οι βάσεις για τη σωματική και πνευματική ανάπτυξή του. 
Κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου το βρέφος τριπλασιάζει το βάρος γέννησης και αυξάνει κατά 50% το μήκος του. 

Για να επιτευχθεί η ραγδαία αυτή ανάπτυξη και να καλυφθούν οι ανάγκες του χρειάζεται τροφή με πλούσια θερμιδική και θρεπτική αξία.
Το γάλα της μητέρας αποτελεί την ιδανική τροφή για το βρέφος τους πρώτους 6 μήνες της ζωής και μπορεί να συνεχιστεί μέχρι το τέλος του πρώτου έτους αν είναι εφικτό. 
Το μητρικό γάλα αποτελεί ένα "μείγμα" θρεπτικών συστατικών και βιολογικών παραγόντων τα οποία βρίσκονται σε απόλυτη ισορροπία μεταξύ τους. 

Έχει υψηλή διατροφική αξία και σύνθεση που κανένα ξένο γάλα δεν μπορεί να "μιμηθεί ". 
Ο θηλασμός προάγει επίσης το δεσμό μητέρας- παιδιού και πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει συσχέτιση του θηλασμού με υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης σε παιδιά που έχουν θηλάσει και χαμηλότερη επίπτωση λοιμώξεων κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. 

Ας δούμε τι γίνεται με τη σωματική ανάπτυξη των βρεφών απο την ημέρα της γέννησής τους και έπειτα και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται γενικά από τη διατροφή και ειδικότερα τι γίνεται με τα βρέφη που θηλάζουν. 

Κατ'αρχήν πρέπει να δίνουμε μεγάλη προσοχή στο βάρος του παιδιού, το οποίο παρακολουθείται τακτικά και οι τιμές τοποθετούνται σε ειδικές καμπύλες αύξησης, ώστε να συγκρίνουμε την πρόσληψη βάρους του συγκεκριμένου βρέφους με εκείνη των περισσότερων βρεφών της ίδιας ηλικίας και φύλου. 
Με τον τρόπο αυτό ανιχνεύουμε μη φυσιολογικές αποκλίσεις, όπως τάση για παχυσαρκία, για καθυστέρηση ή στασιμότητα στην αύξηση. 
Επειδή, όμως τα βρέφη που θηλάζουν έχουν την τάση κατά τις πρώτες δέκα ημέρες της ζωής τους να χάνουν βάρος κατά ένα ποσοστό 5-8%, πολλοί γονείς μη γνωρίζοντας και μην έχοντας ενημερωθεί σωστά απο κάποιον ειδικό, αποφασίζουν τα διακόψουν το θηλασμό, ανησυχώντας για την ανάπτυξη του παιδιού τους. 
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να χάνουν την ευκαιρεία όλων των οφελειών που προσδίδει ο θηλασμός, απλά και μόνο επειδή το βρέφος, αλλά και η ίδια μητέρα προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες. 
Για το λόγο αυτό λοιπόν, οι επιστήμονες μετά από μελέτες κατασκεύασαν νέες καμπύλες σωματικής αύξησης για βρέφη που θηλάζουν, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τον ρυθμό ανάπτυξης που θα έπρεπε να έχει κάθε βρέφος, εάν οι μητέρες ακολουθούσαν τις καλύτερες πρακτικές, δηλαδή αποκλειστικό θηλασμό, αποφυγή καπνίσματος, εισαγωγή στερεών τροφών όταν πρέπει.

Πέρα από το βάρος, έχουν παρατηρηθεί και μορφολογικές και νοητικές αναπτυξιακές διαφοροποιήσεις ανάμεσα σε παιδιά που δε θήλασαν ή θήλασαν ελάχιστα και σε παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά. 

Τα χαρακτηριστικά του προσώπου μας δεν προκύπτουν μόνο από τα γονίδια των γονιών μας, αλλά και από τον τρόπο διατροφής και τις συνήθειες των πρώτων μας χρόνων. 
Το κρανίο και το πρόσωπο μορφοποιούνται και διαπλάθονται διαρκώς για τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής μας. 
Παιδιά που δεν θήλασαν ή θήλασαν ελάχιστα, παιδιά που πίνουν γάλα στο μπιμπερό έως τριών και τεσσάρων ετών, νήπια που έχουν έντονη την συνήθεια της πιπίλας, θέτουν τα οστά του προσώπου τους υπό την καθημερινή επίδραση ανώμαλων δυνάμεων που επηρεάζουν την ανάπτυξή τους.
Αντίθετα με το μπουκάλι, όπου το γάλα ρέει σχεδόν από μόνο του, ο θηλασμός απαιτεί πιο μεγάλη προσπάθεια από την πλευρά του μωρού. 
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, να γυμνάζονται καλά οι μύες του προσώπου, πράγμα που έχει μακροχρόνιες επιδράσεις στην ανάπτυξη των οστών, στην οδοντοφυΐα και φυσικά στην ανάπτυξη του λόγου.

Όσον αφορά τη σύσταση του μητρικού γάλακτος , περιέχει όλες τις βιταμίνες οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη του βρέφους και μάλιστα σε 2 πλάσιες έως και 4 πλάσιες ποσότητες σε σχέση με τα γάλατα εμπορίου.

Βιταμίνη Ε : απαραίτητη για την σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, όπως επίσης και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του.
Βιταμίνη C : προστατεύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, από το κρυολόγημα ή από την γρίπη.
Βιταμίνη Β1 : απαραίτητη για τη νοητική ανάπτυξή του, μειώνοντας ταυτόχρονα ενδεχόμενες κρίσεις νευρικότητας ή μελαγχολίας.
Βιταμίνη Β6 : απαραίτητη για την σωματική ανάπτυξη και προστασία του μυϊκού ιστού.
Εκτός από τις βιταμίνες, όμως το μητρικό γάλα περιέχει και τρεις κατηγορίες συστατικών, που συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά και στην προστασία του βρέφους:
Ορμόνες και πεπτίδια, όπως είναι η αυξητική ορμόνη, η ινσουλίνη, τον IGF-I και τον EGF παράγοντα και την προλακτίνη, τα οποία επιδρούν ααπευθείας στο μεταβολισμό του βρέφους και προάγουν την αύξηση διαφόρων ιστών και οργάνων.
Νουκλεοτίδια, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και προάγουν την αύξηση των ιστών και των οργάνων.
Πολυαμίνες, όπως η σπερμίνη, σπερμιδίνη και η πουτρεσκίνη. Η συγκέντρωσή τους στο μητρικό γάλα είναι δεκαπλάσια απο αυτή στα υποκατάστατα και η σημαντικότητά τους έγκειται στο γεγονός οτι προάγουν την ανάπτυξη του ανώριμου ακόμα πεπτικού συστήματος.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρατηρείται τα τελευταία χρόνια για τη σημασία των ω-3 pufa λιπαρών οξέων μακράς αλύσου, στο μητρικό γάλα με χαρακτηριστικό το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA), το οποίο έρευνες έχουν δείξει να παίζει σημαντικότατο ρόλο στην πρόωρη ανάπτυξη του ανθρώπου και κυρίως στη νοητική ανάπτυξη.

Ο μητρικός θηλασμός, λοιπόν είναι ασυζητητί το καλύτερο ξεκίνημα για την υγιή ανάπτυξη του βρέφους, τόσο για όλα αυτά που περιέχει αλλά και για την σωματική ανάπτυξη που του προσφέρει, παρόλο που το φυσιολογικό μωρό, εκείνο δηλαδή που θηλάζει αποκλειστικά, τείνει να βάζει πολύ βάρος κατά τους πρώτους 3-4 μήνες της ζωής του. 
Η εντυπωσιακή αυτή αύξηση δεν πρέπει να μας ανησυχεί και δεν συνιστά παχυσαρκία. 
Έπειτα ο ρυθμός αύξησής του μειώνεται σημαντικά, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει με το μωρό που πίνει μπιμπερό. 
Αυτό σημαίνει πως τα παιδιά ενός έτους που θηλάζουν δεν είναι λεπτά και εκείνα που δε θηλάζουν παχύσαρκα! 
Αν βασιστούμε στις παραδοσιακές καμπύλες, μωρά εννιά μηνών που συνεχίζουν να θηλάζουν συχνά χαρακτηρίζονται ψευδώς ως λιποβαρή. Αντίστροφα, πάρα πολλά παιδιά με μπιμπερό, που στις παραδοσιακές καμπύλες φαίνονται να μεγαλώνουν φυσιολογικά, στην πραγματικότητα είναι παχύσαρκα. 
Το μέσο βάρος των βρεφών στην ηλικία του ενός έτους στο διάγραμμα του ΠΟΥ είναι ένα ολόκληρο κιλό λιγότερο από τα παλιά διαγράμματα! Αντί λοιπόν να τρομοκρατούμε τις μητέρες που θηλάζουν ότι το μωρό τους δεν παίρνει βάρος γιατί το γάλα τους «δεν είναι καλό, δεν είναι πια αρκετό», θα έπρεπε καλύτερα να ενθαρρύνουμε πολλές άλλες μητέρες να θηλάσουν τα παιδιά τους, έτσι ώστε να αποφύγουν τυχόν πρώιμη και παθολογική παχυσαρκία!!! 
Γιατί μην ξεχνάτε... «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» !
ΠΗΓΗ