Τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών...

Αποτέλεσμα εικόνας για Τα οφέλη από την κατανάλωση ψαριών...
Φαίνεται ότι οι Έλληνες καταναλώνουμε 1 φορά/εβδομάδα ψάρια κατά μέσο όρο, αρκετά μακριά από το πρότυπο της μεσογειακής διατροφής που μιλά για 2-3 φορές κατανάλωση/εβδομάδα. 
Μερικά οφέλη των ψαριών: 
Tα ψάρια είναι θρεπτικά, περιέχουν καλής ποιότητας πρωτεΐνη, προσφέρουν ενέργεια χωρίς μεγάλη ποσότητα λίπους. 
Περιέχουν υψηλές ποσότητες φωσφόρου, μαγνησίου, βιταμίνης Α.
 Τα λιπαρά ψάρια (σαρδέλες, σκουμπρί, σολωμός, γαύρος, πέστροφα κα) περιέχουν πλούτο ω-3 λιπαρών οξέων, με πολλές ευεργετικές ιδιότητες όσον αφορά καρδιά, αγγεία, εγκέφαλο. 

Χρειάζεται προσεγμένη κατανάλωση από τις εγκύους σχετικά με την προέλευση των μεγάλων λιπαρών ψαριών, λόγω του κίνδυνου να περιέχουν βαρέα μέταλλα (υδράργυρος). 
Οι ευπαθείς ομάδες (παιδιά, έγκυες κα), για μεγαλύτερη ασφάλεια, μπορούν να καταναλώνουν τα μικρά λιπαρά ψάρια (γαύρος, σαρδέλα, μαρίδα, αθερίνα κα). 
Επίσης, από πολυάριθμες μελέτες φαίνεται τα ψάρια να προλαμβάνουν τη νόσο αλτσχάιμερ και την άνοια. Η κατανάλωση ψαριών βοηθάει στην ελάττωση της χοληστερόλης. 
Έχει συσχετισθεί ότι η κατανάλωση ψαριών μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια και τη VLDL («πρόδρομος» της κακής χοληστερίνης LDL). 
Επίσης, τα ψάρια προλαμβάνουν από πολλές μορφές καρκίνου (πχ μαστού). 
Τα ψάρια μπορείτε να τα καταψύξετε εφόσον αφαιρέσετε τα εντόσθια, τα απολεπίσετε, τα πλύνετε και τα στεγνώσετε πολύ καλά. 
Αν είστε λάτρεις των θαλασσινών προσέξτε να μη ρίξετε πολύ ή καθόλου επιπρόσθετο αλάτι. 
Περιέχουν ήδη αρκετό νάτριο.
Επίσης, κάντε λελογισμένη κατανάλωση θαλασσινών αν έχετε ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά χοληστερίνης. 
Βέβαια, δεν πρέπει να τα φοβάστε όπως το κόκκινο κρέας, το οποίο έχει κορεσμένα λιπαρά , σε αντίθεση με τα θαλασσινά που δεν περιέχουν σχεδόν καθόλου. 
Το χταπόδι έχει το χαμηλότερο ποσοστό χοληστερόλης από τα θαλασσινά. 
Σήμερα καταναλώνουμε όλο και λιγότερα «αληθινά» ψάρια.
 Δεν ξεπερνάνε το 40% τα ελληνικά ψάρια στο πιάτο μας. 

Τρώμε ψάρια από την Αφρική, τον Ατλαντικό και άλλες μακρινές θάλασσες. 
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS, φαίνεται ότι μόνο το 1/3 των ειδών της εν λόγω θάλασσας είναι εντός των ορίων ασφαλούς επιβίωσης. 
Η παράνομη, αδήλωτη, λαθραία αλιεία οφείλει να αντιμετωπιστεί δραστικά. 
Η Κοινή Αλιευτική Πολιτική δε φτάνει αν εμείς οι καταναλωτές δεν αρχίσουμε να αναζητάμε πιστοποιητικά προέλευσης των ψαριών (πχ ετικέτες). 
Σεφ της Ευρώπης έχουν οργανωθεί («fish2fork») και κάνουν καμπάνια για την αειφόρο κατανάλωση ψαριών («eat fish sustainably»).
πηγη

Απο τον βοτανολογο Νιωτη.