Πώς αντιμετωπίζουμε τη ναυτία

Το καλοκαίρι είναι ο κατ’ εξοχήν χρόνος για ταξίδια προς το επιλεγμένο μέρος για τις διακοπές μας και η μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούμε από ναυτία, ένα συνηθισμένο πρόβλημα όταν μετακινούμαστε με κάθε μεταφορικό μέσο, αλλά ιδιαίτερα με πλοίο.

Η ναυτία μπορεί από το να μας χαλάσει απλώς τη διάθεση μέχρι και το να μας στείλει στο νοσοκομείο, οπότε αν έχουμε διαπιστώσει ότι ζαλιζόμαστε κατά τις μετακινήσεις μας ή «μας πιάνει η θάλασσα» στα θαλάσσια ταξίδια, οφείλουμε να λάβουμε τα μέτρα μας.

Τα συμπτώματα της ναυτίας είναι γνωστά: 
Ζάλη, πονοκέφαλος, ωχρότητα, κρύος ιδρώτας, ταχύπνοια, αίσθημα αυξημένης θερμοκρασίας και τάση για εμετό.

Η πιο συνηθισμένη μορφή φαρμακευτικής αγωγής για τη ναυτία είναι τα χάπια δραμαμίνης. 
Καλό είναι, όμως, να τα καταναλώνουμε τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έναρξη του ταξιδιού, έτσι ώστε να έχουν απορροφηθεί από τον οργανισμό μας και ξεκινήσει τη δράση τους πριν αισθανθούμε τα πρώτα συμπώματα. 
Υπάρχουν, όμως, και μη φαρμακευτικά μέσα τα οποία μπορούν να προλάβουν τη ναυτία ή να την ανακουφίσουν.
Εν αρχή ην… η θέση. 
Στα οδικά ταξίδια με αυτοκίνητο ή λεωφορείο επιλέξτε τις μπροστινές θέσεις και σταθεροποιήστε το βλέμμα σας σε ένα σημείο.
Στα θαλάσσια ταξίδια οι θέσεις που θεωρούνται καλύτερες είναι στο κεντρικό τμήμα και στα κατώτερα καταστρώματα του πλοίου. 
Κοινώς, μην ανεβείτε δίπλα στο… φουγάρο για να έχετε θέα, διότι εκεί κουνάει περισσότερο.
Σε κάθε περίπτωση φροντίστε ώστε να έχετε το κεφάλι σας όσο το δυνατόν πιο σταθεροποιημένο. 
Στην ανάγκη μπορείτε να το πιάσετε και με τα δύο σας χέρια. Βοηθάει στο να καταπολεμήσετε τη ζάλη σε περίπτωση πολλών στροφών ή θαλασσοταραχής.
Στα θαλάσσια ταξίδια αν διαπιστώσετε ότι έχετε συμπτώματα ναυτίας ξαπλώστε σε οριζόντια θέση και κλείστε τα μάτια σας. Θα ανακουφιστείτε αμέσως, άσχετα αν κουνάει το πλοίο.
Αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ σε κάθε ταξίδι, καθώς ο οργανισμός επιβαρύνεται περισσότερο.
Φροντίστε ώστε να καταναλώνετε μικρά και ελαφρά γεύματα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, ώστε να μην διασπάται η «προσοχή» του οργανισμού σας και με την πέψη.
flowmagazine