Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να πεθάνουν μετά από έμφραγμα;

Γιατί οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τους άνδρες να πεθάνουν μετά από έμφραγμα;
Μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών από ό,τι ανδρών πεθαίνει μετά από ένα έμφραγμα, επιβεβαιώνει μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο.

Δύο αιτίες για το ότι το έμφραγμα τείνει να είναι πιο θανατηφόρο στην περίπτωση των γυναικών, είναι αφενός ότι οι τελευταίες συνήθως το παθαίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ επιπλέον έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από διαβήτη. 
Και παράγοντες όπως είναι η ηλικία και ο διαβήτης αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μετά το έμφραγμα.
Η μελέτη, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian αφορούσε στοιχεία από 11.420 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. 
Το ποσοστό επιβίωσης για τις γυναίκες ήταν 18%, ενώ για τους άνδρες 26%.
Τα εμφράγματα προκαλούνται κυρίως από τη στεφανιαία νόσο, όμως η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα να έχουν κάνει αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία του αίματος προς και από την καρδιά τους, πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για μοιραίο έμφραγμα. 
Αγγειοπλαστική είχε γίνει στο 26% των γυναικών έναντι 36% των ανδρών.
Οι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου μια σχετική υποβάθμιση του καρδιαγγειακού κινδύνου εκ μέρους των γυναικών, οι οποίες μπορεί π.χ. να ελέγχουν καθημερινά τον εαυτό τους στον καθρέφτη για τυχόν ενδείξεις καρκίνου του μαστού, όμως από την άλλη μπορεί να αδιαφορούν -ή να αγνοούν- για το αν έχουν υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση.
πηγη