Γιατί να θέλουμε ένα νέο κράτος με παλιές ασάφειες;
Είναι περίεργο πάντως, αλλά όποτε γίνει λόγος στις ελεύθερες περιοχές για τη συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά τη λύση, προκύπτει και μια δήλωση στα κατεχόμενα, που εξηγεί το αντίθετο.  
Την Κυριακή έλεγε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο συνέδριο του ΔΗΣΥ, ότι όσα έχουν συμφωνηθεί διασφαλίζουν απόλυτα τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας, προχτές εξέδωσε γραπτή δήλωση στα κατεχόμενα ο εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, Μπαρίς Μπουρτζού, επαναφέροντας δήλωση του κ. Ακιντζί του Σεπτεμβρίου, που εξηγούσε ότι «η νέα αυτή δομή που θα δημιουργηθεί -η οποία στο όνομα, στη σημαία και σε όλα της θα είναι μια νέα δομή» και ότι αυτή η νέα δομή θα δημιουργηθεί από τις δύο υπάρχουσες δομές, που είναι η «ΤΔΒΚ» των Τ/κ και η Κυπριακή Δημοκρατία των Ε/κ. «Έτσι έχουν τα πράγματα. 
Η ΤΔΒΚ με όλα της είναι μια δομή. 
Και εγώ είμαι ο Πρόεδρος αυτής της δομής. 
Και αυτή η δομή θα βρεθεί μέσα σε μια νέα διάρθρωση. Θα μετεξελιχθεί σε μια Συνιστώσα Πολιτεία. 
Με τον ίδιο τρόπο, και η δομή η οποία αυτή τη στιγμή ελέγχεται από τους Ελληνοκύπριους θα μετεξελιχθεί σε μια Συνιστώσα Πολιτεία, η οποία θα βρίσκεται και πάλι υπό τον έλεγχο των Ελληνοκυπρίων» (Ακιντζί, 1/9/15).

Στην ίδια δήλωση ο Ακιντζί είπε και κάτι άλλο, μα ο κ. Μπουρτζού, δεν το επανέλαβε. 
Ότι «κατά τους Ε/κ αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία. 
Κατ΄ εμάς δημιουργείται μία νέα δομή».
 Αυτό είναι το πρόβλημα μας. 
Η ασάφεια. 
Και ειδικά αυτή η ασάφεια, περί μετεξέλιξης ή παρθενογένεσης, που είναι εφεύρημα του αλησμόνητου λόρδου Χάνι, και την υιοθετήσαμε με αφέλεια και προσπαθούμε να πείσουμε τους εαυτούς μας ότι δεν είναι βλαβερή. 

Είναι απλό το ζήτημα: Θέλουμε ένα κράτος ΧΩΡΙΣ ΑΣΑΦΕΙΕΣ. 

Ούτε εποικοδομητικές, ούτε διαλυτικές, ούτε βρετανικές. 
Θα είναι έγκλημα σε βάρος της πατρίδας και των γενιών που έρχονται, να κτίσουμε ένα κράτος επαναλαμβάνοντας τα λάθη του 1960. 
Είναι οι βρετανικές ασάφειες της Ζυρίχης, που μας οδήγησαν στην καταστροφή. 
Επί τρία χρόνια μάλωναν τότε Ε/κ και Τ/κ για να εξηγήσουν αν η πρόνοια για χωριστούς δήμους στις πέντε μεγάλες πόλεις εννοεί γεωγραφικό διαχωρισμό. 
Μέχρι που τα τούμπαραν όλα. 
Ή αν ο μεικτός στρατός θα ήταν πραγματικά μεικτός σε όλα τα επίπεδα, όπως υποστήριζαν οι Ε/κ ή αν θα ήταν μεικτός αλλά με μονάδες χωρισμένες φυλετικά, όπως υποστήριζαν οι Τ/κ. 
Υπάρχουν πολλά τέτοια παραδείγματα. 
Απλά, αλλά, ουσιαστικά, αφού αυτά είναι που έγραψαν την ιστορία μας. 
Αν μας δίδαξε κάτι η ιστορία είναι ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. 
Και τόσο αδιάκριτα πλέον: «Κατά τους Ε/κ αλλάζει δομή η Κυπριακή Δημοκρατία. Κατ΄ εμάς δημιουργείται μία νέα δομή». 
Λοιπόν, θέλουμε να κτίσουμε έναν καθαρό και σαφή συνεταιρισμό, λειτουργικό και βιώσιμο ή θέλουμε να γράψουμε ακόμα μερικές σελίδες της περιπετειώδους ιστορίας μας;