Η ελληνοποίηση της αιγυπτιακής πατάτας «σκοτώνει» την Ελληνική!

Αγανακτισμένοι οι πατατοπαραγωγοί Ηλείας, κατήγγειλαν για άλλη μια φορά μεγαλοεισαγωγείς, οι οποίοι εισάγουν τεράστιες ποσότητες αιγυπτιακής πατάτας, την «ελληνοποιούν», με αποτέλεσμα να προκαλείται αθέμιτος ανταγωνισμός στην αγορά και οι παραγωγοί να οδηγούνται σε οικονομικό αδιέξοδο.

Οι πατατοπαραγωγοί, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών και του Αγροτικού Συνεταιρισμού, κ. Ανδρέα Τσουκαλά, έχουν ενημερώσει αρκετές φορές το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις Εισαγγελικές αρχές, αλλά και την Περιφέρεια, αλλά για έναν περίεργο λόγο, δεν έχει υπάρξει ουδεμία παρέμβαση. 

Μάλιστα από τη Διεύθυνση της Περιφέρειας τους είχαν προ καιρού απαντήσει το εξής: «Δεν μπορούμε να πάμε σε όλα συσκευαστήρια, γιατί πολλά από αυτά είναι σε δύσβατες περιοχές»!

Τους καλύπτει η πολιτεία
«Στην Ηλεία ξεκίνησαν τα πρώτα θερμοκήπια και σε 30-35 μέρες θα αρχίσει η συγκομιδή της εαρινής πατάτας.
Το πρόβλημα με τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιο και Το μόνο που κάνει η Πολιτεία είναι να καλύπτει δύο-τρεις μεγαλοεισαγωγείς, γνωστούς σε όλους μας, οι οποίοι λυμαίνονται πρώτα εμάς και μετά τον καταναλωτή», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Τσουκαλάς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, καταγγελία που προκαλεί αίσθηση και θα πρέπει να ευαισθητοποιήσει τους αρμοδίους.
Η ελληνοποίηση γίνεται και στην Ηλεία και όχι μόνο έξω από την Κεντρική Λαχαναγορά ή στο Κιάτο, καταγγέλθηκε από τα μέλη του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών.

Πρόσκληση προς τους βουλευτές 
Οι καταγγέλλοντες οι κ.κ. Ανδρέας Τσουκαλάς, Διονύσιος Σκουρής, μέλος του ΔΣ και ο πατατοπαραγωγός, κ. Σπύρος Κούγιας, κάλεσαν τους βουλευτές να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να καταθέσουν ερώτηση προς τον υπουργό, «γιατί αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί» όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά.
«Δύο λύσεις υπάρχουν: ή να μπεί ένας φραγμός σε αυτή την ιστορία ή να μας πει επισήμως το υπουργείο, να μην καλλιεργούμε για να φέρνουν οι μεγαλοεισαγωγείς πατάτες», τόνισε με νόημα ο κ. Τσουκαλάς, λέγοντας παράλληλα και το εξής: «Ο Νείλος έφτασε στην Ηλεία».
Τις επόμενες μέρες θα γίνει πανελλαδική συγκέντρωση των πατατοπαραγωγών με μοναδικό αίτημα τις «ελληνοποιήσεις».

Το κόλπο με τις τιμές
Στην αγορά αυτό το διάστημα η Αιγυπτιακή πατάτα πωλείται το κιλό περίπου 1 ευρώ.
Όμως όταν σε λίγες μέρες θα προωθηθεί στην αγορά η νέα ελληνική σοδειά, σε πρώτη φάση από τη Μεσσηνία και λίγο αργότερα από την Αχαΐα και την Ηλεία, τότε το κύκλωμα θα ρίξει τόνους πατάτας στην αγορά,  η τιμή της εισαγόμενης θα πέσει, και μάλιστα δραματικά, με αποτέλεσμα οι εγχώριοι παραγωγοί να βρεθούν και πάλι στο περιθώριο, αφού οι μεγαλοεισαγωγείς θα έχουν εξευτελίσει τις τιμές.
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΖΑΦΕΙΡΙΟΥ