Ολυμπιακή Φλόγα...

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ
Σύμφωνα με πολλές γνώμες, η ιδέα της ολυμπιακής σημαίας υιοθετήθηκε από τον Pierre de Coubertin, (ιδρυτής των μοντέρνων ολυμπιακών αγώνων), το 1913 όπου κι οραματίστηκε ένα τεχνούργημα  από  την  αρχαία  Ελλάδα.  \

Αυτό  ήταν  οι  5  κύκλοι το οποίο αποτελεί σήμερα διεθνώς, το πιο αναγνωρήσιμο σύμβολο απ' όλους τους λαούς. 

Οι πέντε κύκλοι, χρώματος μπλέ, κίτρινου, μαύρου, πράσινου και κόκκινου, συμβολίζουν και μια ήπειρο.
Ο μπλε κύκλος συμβολίζει την Ευρώπη, ο κίτρινος την Ασία, ο μαύρος την Αφρική, ο πράσινος την Ωκεανία και ο κόκκινος την Αμερική. 
Βρίσκονται μεταξύ τους ενωμένοι και αυτό συμβολίζει την φιλία και την ειρήνη μεταξύ των λαών της γης. 
Η ύψωσή της ολυμπιακής σημαίας έγινε για πρώτη φορά το 1920 στην Αμβέρσα του Βελγίου κι από τότε παραδίδεται σε κάθε τελετή λήξης, στον Αρχηγό της πόλης που θα φιλοξενήσει την επόμενη ολυμπιάδα και θα την διαφυλάξει για 4 χρόνια μέχρι την στιγμή της έπαρσής της. 
Η ολυμπιακή σημαία υψώνεται σε ιστό κατά την τελετή έναρξης της ολυμπιάδας και υποστέλεται (κατεβαίνει), μετά από 16 ημέρες και κατά την τελετή λήξης όπου και δηλώνει και το τέλος των αγώνων.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΦΛΟΓΑ

Η τελετή ξεκινάει τρείς περίπου μήνες προτού ξεκινήσει η ολυμπιάδα, και τελείται στην αρχαία Ολυμπία, όπου η Ιέρεια, σε μια σεμνή τελετή κάτω απ' το φως του ήλιου, θα ανάψει τη δάδα μέσα απ' το κάτοπτρο, την κατάλληλη στιγμή. 
Από 'κεί η φλόγα θα ξεκινήσει το ταξίδι της με τους λαμπαδιοδρόμους, όπου θα  αναλάβουν να την οδηγήσουν στο στάδιο της διοργανώτριας πόλης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΥΜΝΟΣ

Τον Ολυμπιακό ύμνο έγραψε ο μουσικός Σπύρος Σαμαράς. 
Το 1896 προσέθεσε τους στίχους ο Κωστής Παλαμάς. 

Ο Ολυμπιακός ύμνος έχει ως εξής


Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα
του ωραίου, του μεγάλου και τ' αληθινού,
κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα
στη δόξα της δικής σου γης και τ' ουρανού

στο δρόμο και στο πάλεμο και στο λιθάρι

στων ευγενών αγώνων λάμψε την ορμή,
και με τ' αμάραντο στεφάνωσε κλωνάρι
και σιδερένιο πλάσε κι άξιο το κορμί.

Κάμποι, βουνά και πέλαγα φέγγουν μαζί σου

σαν ένας λευκοπόρφυρος μέγας ναος
και τρέχει στο ναό εδώ προσκυνητής σου
αρχαίο πνέυμα αθάνατο, κάθε λαός.

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ

Οι ολυμπιακοί αγώνες ξεκινούν με μια τελετή η οποία αποτελεί συνήθως ένα φαντασμαγορικό θέαμα στους θεατές και αποτελείται από διάφορα μέρη, όπως η παρέλαση των αθλητών, η ανάκρουση  του ολυμπιακού ύμνου, ή έπαρση της ολυμπιακής σημαίας, αφή της ολυμπιακής δάδας με το καθιερωμένο άναμα της φλόγας και όρκοι αθλητών και κριτών.
  
Ένας αθλητής από τη χώρα που φιλοξενεί τους Αγώνες δηλώνει:
"Στο όνομα όλων των αθλητών υπόσχομαι ότι θα συμμετέχουμε σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες δείχνοντας σεβασμό και τηρώντας τους νόμους που τους κυβερνούν, στο αληθινό όνομα της αθλητοπρέπειας, για τη δόξα του αθλητισμού και την τιμή της ομάδας μας".

ΤΕΛΕΤΗ ΛΗΞΗΣ
Η τελετή λήξης ξεκινά με την είσοδο των αθλητών σε μια ομάδα και όχι κατά έθνος, γεγονός που συμβολίζει την ενότητα και τη φιλία. 
Ακολουθεί η τελετή της σημαίας. 
Ο πρόεδρος της Δ.Ο.Ε. απευθύνει χαιρετισμό και μετά  δίνει την ολυμπιακή σημαία στη χώρα που θα φιλοξενίσει την επόμενη ολυμπιάδα και αναγγέλλει επίσημα τη λήξη των αγώνων. 
Η Ολυμπιακή φλόγα σβήνει αρμονικά και η σημαία μεταφέρεται έξω απο το στάδιο. 
Ακολουθεί μια μεγάλη γιορτή.

πηγη