Ποιοι παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα του σπέρματος ενός άνδρα.

Από 1 σε 10 ζευγάρια που είναι στείροι, εκτιμάται, ότι οι άνδρες συμβάλλουν στο 30% αυτών των περιπτώσεων. 
Ενώ οι άνδρες παράγουν εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά ημέρα, κάποιοι εξωτερικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την υγεία τους

Υπερθέρμανση
Οι όρχεις του ανθρώπου δεν μπορούν να λειτουργήσουν σωστά αν δεν μπορούν να μείνουν δροσεροί από το υπόλοιπο σώμα. Αν η θερμοκρασία ανέβει η παραγωγή σπέρματος παύει, λέει ο Δρ Hal Danzer, ειδικός γονιμότητας στο Λος Άντζελες. Όταν η παραγωγή έχει διακοπεί, το σπέρμα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά για αρκετούς μήνες.
Τζακούζι ή μπανιο
Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2007 σε 30 λεπτά σε ένα ζεστό τζακουζι ή ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να μειώσει προσωρινά την παραγωγή σπέρματος . Ωστόσο, η παρούσα μελέτη έδειξε επίσης ότι οι αρνητικές επιπτώσεις της υγρής θερμότητας στο σπέρμα μπορεί να είναι αναστρέψιμες.

Πυρετός
Ένας υψηλός πυρετός μπορεί να έχει το ίδιο αποτέλεσμα με την υγρή θερμότητα στο σπέρμα του άνδρα. Και ανάλογα με το χρόνο κατά τη διάρκεια της παραγωγής του σπέρματος, η συγκέντρωση των σπερματοζωαρίων μπορεί να μειωθεί έως και κατά 35% μετά από ένα πυρετό, σύμφωνα με μια μελέτη του 2003.

Φορητοί υπολογιστές
Σύμφωνα με ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ της χρήσης φορητού υπολογιστή και της αυξημένης θερμοκρασία , σε ορισμένες θέσεις.

Αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας έχει επιβλαβείς συνέπειες για την σπερματογένεση γι ‘αυτό συνιστάται να χρησιμοποιήσετε τον φορητό υπολογιστή σε ένα γραφείο.

Σλιπ
Χρησιμοποιώντας σφιχτό σορτς ή σφιχτό σλιπ για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι μια κακή ιδέα, λέει ο Δρ Wharton.

Κιρσοί
Το 15% των ανδρών έχουν κιρσοκήλη, ή διευρυμένη φλεβίτιδα , συνήθως στο αριστερό όρχι

Αν και δεν είναι ξεκάθαρο γιατί η κιρσοκήλη μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή σπέρματος με τη διακοπή της ροής του αίματος, την υπερθέρμανση του οσχέου ή προκαλώντας στο αίμα να λιμνάζει μέσα στις φλέβες που τροφοδοτούν τους όρχεις.

Κινητά Τηλέφωνα
Μια μελέτη του 2008 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που χρησιμοποίησαν το κινητό τηλέφωνο περισσότερο από τέσσερις ώρες την ημέρα, είχαν χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων,στην κινητικότητα και τη μορφολογία , λέει ο Δρ Σιν. Οι ασθενείς ενθαρρύνονται να φέρνουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε βαλίτσες αντί στις τσέπες τους, με σκοπό τον περιορισμό της έκθεσης σε ακτινοβολία.

Η παχυσαρκία
» Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένη παραγωγή των θηλυκών ορμονών (οιστρογόνων), μείωσαν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων,στη σεξουαλική δυσλειτουργία και υπογονιμότητα », λέει ο Daniel A. Potter, Γιατρός Huntington Αναπαραγωγική Κέντρο στην Καλιφόρνια.

Lifestyle
» Το ταμπάκο, το αλκοόλ και μαριχουάνα μπορεί να επηρεάσει την σεξουαλική λειτουργία , «λέει ο Δρ Πότερ.

Κατάχρηση του αλκοόλ η ναρκωτικών επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και την παραγωγή του σπέρματος, ενώ το κάπνισμα επηρεάζει την κινητικότητα του σπέρματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2010.