Η τέχνη του να συγχωρείς..!

Ως έμβιο ον με ατέλειες, ο άνθρωπος καμιά φορά αντιμετωπίζει λάθος τις καταστάσεις λέγοντας ψέματα, απατώντας και εξαπατώντας, κλέβει, ραγίζει καρδιές κ.α.. 
Αν και κάποιες φορές δείχνουμε εμπάθεια και συγχωρούμε αυτόν τον άνθρωπο που μας εξαπάτησε ή μας είπε ψέματα, δίνοντας του μια δεύτερη ευκαιρία να μείνει στη ζωή μας (και τρίτη και τέταρτη πολλές φορές), υπάρχουν και οι άλλες περιπτώσεις που δεν δίνουμε περιθώρια συγχώρεσης και συμβιβασμού.

ΑΞΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΔΕΥΤΕΡΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ;
Κάποιοι άνθρωποι σκέφτονται πως όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία.
Κάποιοι άλλοι είναι πιο σκληροί σε αυτό το θέμα και είναι δύσκολο να δεχτούν μια απάτη για παράδειγμα.
Το αν θα συγχωρέσεις όμως κάποιον ή όχι πηγάζει κυρίως από τα συναισθήματα που θρέφεις για το άτομό του και τα συναισθήματα που σε περικλείουν εκείνο το διάστημα (για παράδειγμα φόβος, αγάπη, ζήλεια κτλ.).

 Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΜΙΑΣ ΣΧΕΣΗΣ 
Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία της συγχώρεσης είναι ουσιαστικά μια αξιολόγηση (συνειδητή ή υποσυνείδητη). 
Αυτή η αξιολόγηση συμπεριλαμβάνει την θεώρηση λόγων επανασύνδεσης οι οποίοι είναι πολλοί αλλά κανένας δεν εγγυάται την επιτυχία αν δεν έχουν πάρει απόφαση για αλλαγές και οι δύο. 
Συχνό φαινόμενο άλλωστε οι υποσχέσεις που μένουν μόνο στα λόγια.
Η ανάλυση μιας σχέσης πρέπει να αντιμετωπιστεί υπεύθυνα και από τους δύο που απαρτίζουν την σχέση αυτή, να ληφθούν οι ευθύνες για ό,τι έγινε, συμπεριλαμβάνοντας αλλαγές και από τις δυο μεριές.

Προχωρώντας, θα παραθέσουμε όλες τις πιθανές αιτίες επανασύνδεσης, είτε αυτές μας έρχονται συνειδητά είτε υποσυνείδητα.
1) Φόβος για την μοναξιά. Αναλυτικότερα, αν κάποιος θα ξαναβρεθεί με σύντροφο προκαλεί τις σκέψεις της επανασύνδεσης.
2) Ο φόβος της οικειότητας. (Πώς θα είναι το νέο αν αυτό βρεθεί?)
3) Μήπως είμαι εκτός πραγματικότητας? Μήπως ζητάω πολλά?
4) Μετά από έναν χωρισμό, τα ελαττώματα και τα μειονεκτήματα που βλέπουμε στον άλλον όσο είμαστε σε σχέση μειώνονται, με αποτέλεσμα να αναθεωρούμε γι’ αυτόν τον χωρισμό και να σκεφτόμαστε την επανασύνδεση.
5) Η προσπάθεια που κάναμε για την σχέση μας δεν ήταν αρκετή.
Μετά τον χωρισμό και τα δύο πρόσωπα της σχέσης αποκτούν συνήθως μια νέα γνώση για το τι πρέπει να κάνουν.
6) Άρνηση και αδυναμία να αντέξει κάποιος στο πόνο. Ουσιαστικά όταν χωρίζεις είναι σαν να βιώνεις ένα πένθος. Δυστυχώς όμως αυτός ο λόγος επανασύνδεσης δεν είναι τόσο καλός οιωνός για το μέλλον της σχέσης.
7) Όταν κάποιος νιώθει κενό στη ζωή του.
Μια σχέση σου προσφέρει ζωτικότητα, ενέργεια και ικανοποίηση. Όλα αυτά όταν κάποιος παύει να τα έχει μετά τον χωρισμό, τον κάνουν να θέλει να συνεχίσει και να επιμείνει σε αυτή τη σχέση.
8) “Βόλεμα”.
Με την έννοια βόλεμα δεν εννοούμε τίποτα άλλο από την δύναμη της συνήθειας. Όταν είσαι σε μια σχέση, έχεις συνηθίσει σε αυτήν και όταν τελειώνει πέρα του ότι αλλάζει όλη σου η ρουτίνα, δέχεσαι και πιέσεις από τον κοινό σας κύκλο.
9) Συνειδητοποίηση ότι υπάρχουν πιο πολλές ομοιότητες παρά διαφορές μεταξύ σας.
10) Εκδικητικότητα. Κάποιοι αποφασίζουν να γυρίσουν σε μια σχέση μόνο και μόνο για να πάρουν εκδίκηση και αυτό που λέμε “ το αίμα τους πίσω”.

Πέρα όμως από τους λόγους που μπορεί κάποιος να επιστρέφει σε μια σχέση που τελείωσε, υπάρχουν και οι λόγοι που δεν μπορεί κάποιος να κάνει την επανασύνδεση.
1) Συγχώρεση
2) Αρνητικότητα
3) Δε μπορεί να ξεπεράσει το παρελθόν
4) Έλλειψη εμπιστοσύνης
5) Προσωπικές ανασφάλειες

Αγαπητές αναγνώστριες…
Μια τελευταία συμβουλή για σήμερα… 
«Η αναθεώρηση θέλει προσπάθεια και από τους δύο, θέλει χρόνο και πολλές συζητήσεις για να ξεπεραστεί το θέμα και να μη κρυφτεί απλά βαθιά και λίγο καιρό μετά ξαναβγεί στην επιφάνεια… 
Άλλωστε ας μην ξεχνάμε πως όλα κερδίζονται με κόπο σε αυτή τη ζωή…».
πηγη