Η αντίληψη του χρόνου είναι αντιστρόφως ανάλογη με το μέγεθος...

Ιρλανδοί ερευνητές του Κολλεγίου Τρίνιτι του Δουβλίνου διεξήγαγαν μια έρευνα για το πώς αντιλαμβάνονται το χρόνο, μέσω των οπτικών ερεθισμάτων, τα έντομα, τα πουλιά, τα ζώα και οι άνθρωποι. 
Αυτό που ανακάλυψαν είναι ότι τα μικρότερα πλάσματα του πλανήτη που είναι τα έντομα και τα πουλιά, έχουνε την ικανότητα να αντιλαμβάνονται το χρόνο γύρω τους με πολύ αργό ρυθμό εξαιτίας των τέλειων οπτικών ικανοτήτων τους.

Για αυτό το λόγο όταν οι άνθρωποι επιχειρούν να σκοτώσουν μία μύγα τη μυγοσκοτώστρα τις περισσότερες φορές αποτυγχάνουν και η μύγα ξεφεύγει.
Σύμφωνα με την έρευνα τα μάτια της μύγας αντιδρούν σχεδόν 7 φορές πιο γρήγορα από τα ανθρώπινα, με αποτέλεσμα η μύγα να μπορεί αστραπιαία να επεξεργαστεί πολύ περισσότερες πληροφορίες. 
Έτσι όσον αφορά τη γρήγορη ανθρώπινη κίνηση με τη μυγοσκοτώστρα, που στον άνθρωπο φαίνεται όντως αστραπιαία, η μύγα την αντιλαμβάνεται ως κίνηση “slow motion” με αποτέλεσμα να έχει όλα τα απαραίτητα χρονικά περιθώρια για να ξεφύγει. 
Παρόμοιες ικανότητες έχουνε και τα πουλιά και φαίνεται πως η φύση προνόησε τα ασθενέστερα πλάσματα να έχουνε πολλαπλάσιες ικανότητες στα οπτικά ερεθίσματα ώστε να μπορούνε να προστατεύονται.

Όσο τα μεγέθη στο ζωικό βασίλειο μεγαλώνουν τόσο μειώνεται και η οπτική ικανότητα. 
Για παράδειγμα μερικά είδη χελιών, χελωνών και καρχαριών έχουν τα πιο αργά οπτικά συστήματα στο ζωικό βασίλειο, κυρίως εξαιτίας του πολύ αργού μεταβολισμού τους. 
Από την άλλη, τα σκυλιά επεξεργάζονται τα οπτικά ερεθίσματα με διπλάσια ταχύτητα από ότι οι άνθρωποι και αυτό, εκτός των άλλων, εξηγεί γιατί δεν τα ενδιαφέρει η τηλεόραση, αφού οι εικόνες της στα μάτια τους κινούνται με πολύ αργή ταχύτητα.

Όμως και μεταξύ των ανθρώπων υπάρχουν διαφορές όσον αφορά την αντίληψη του χρόνου. 
Οι επαγγελματίες αθλητές, για παράδειγμα, αναλύουν τις περισσότερες φορές γρηγορότερα τα οπτικά ερεθίσματα, 
Για αυτό το λόγο ένας έμπειρος τερματοφύλακας είναι πιο γρήγορος στις αντιδράσεις του, επειδή βλέπει καλύτερα τη μπάλα να έρχεται προς τον ίδιο. 
Επίσης η ταχύτητα απορρόφησης των οπτικών πληροφοριών εξαρτάται από την ηλικία, με αποτέλεσμα οι νεότεροι να αντιδρούν ταχύτερα από τους ηλικιωμένους και έτσι να αντιλαμβάνονται το χρόνο να περνάει πιο αργά. 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που οι ίδιοι οι άνθρωποι νοιώθουν ότι όσο είναι μικροί ο χρόνος κυλάει αργά και όσο μεγαλώνουνε κυλάει όλο και πιο γρήγορα.

πηγη