Η ζήλια είναι... Γένους θηλυκού..!

Αποτέλεσμα εικόνας για Η ζήλια είναι... Γένους θηλυκού..!
Η ζήλεια λέξη γένους θηλυκού θα μπορούσε αναμφίβολα να ήταν μια θεότητα της αρχαιότητας. 
Με το πέρασμα όμως των αιώνων οι επιστήμονες διεξήγαγαν έρευνες με τις οποίες καταρρίπτουν τον μύθο ότι η ζήλεια είναι μόνο γυναικείο χαρακτηριστικό.

ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ
Η ζήλεια δεν κάνει διακρίσεις όσον αφορά το φύλο. 
Άντρες και γυναίκες τείνουν να έχουν το ίδιο μικρόβιο μέσα τους. 
Αυτό που διαχωρίζει τα δύο φύλα δεν είναι η ποσότητα αλλά η διαφορετικότητα στον τρόπο αντίδρασης και εκδήλωσης της. 
Οι άντρες τείνουν να επικεντρώνονται στην σεξουαλική απιστία ενώ οι γυναίκες στην εγκεφαλική-συναισθηματική απιστία. 
Οι άντρες είναι πιο επιθετικοί, ενώ οι γυναίκες αντιδρούν περισσότερο συναισθηματικά.

Πολλές φορές επίσης μετράει και στα δύο φύλα ο βαθμός εκδηλώσεις της ζήλειας. 
Αυτό φυσικά είναι που επηρεάζει την φυσιολογική ροή μιας σχέσης.

ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΗ ΖΗΛΕΙΑ
Η ονομαζόμενη παθολογική ζήλεια είναι μια κατάσταση έντονης ζήλειας και δημιουργία προβλήματος εκεί που ουσιαστικά δεν υπάρχει. 
Εκδηλώνεται μέσω επίμονων ερωτήσεων που μοιάζουν με ανακριτική διαδικασία, ο συνεχής έλεγχος προσωπικών αντικειμένων, καχυποψία και σενάρια ανύπαρκτων καταστάσεων που οδηγούν συνήθως στην καταστροφή μιας σχέσης. 
Ο ψυχολογικός πόνος και η αναστάτωση δεν προκαλείται μόνο σε αυτόν που ζηλεύει αλλά και στα άτομα του άμεσου περιβάλλοντός του.

ΓΙΑΤΙ ΖΗΛΕΥΟΥΜΕ;
Υπάρχουν πολυάριθμες έρευνες και θεωρίες οι οποίες κατά καιρούς προσπαθούν να εξηγήσουν και να αιτιολογήσουν το “φαινόμενο” ζήλεια. 
Γιατί ένα άτομο ζηλεύει τον σύντροφό του; 
Τι είναι αυτό που τον προκαλεί και τον οδηγεί πολλές φορές σε αδιέξοδο;

Σύμφωνα με την εξελικτική ψυχολογία, ο άνθρωπος λειτουργεί υπό την επήρεια της ζήλειας με απώτερο σκοπό την αναπαραγωγή και την εξέλιξη του είδους του.

Θεωρίες όπως αυτές που μελετούν τα περιβαλλοντικά αίτια ισχυροποιούν την θέση τους αποδεικνύοντας έμπρακτα πως η ζήλεια προέρχεται από την παιδική ηλικία επομένως δεν είναι μια έμφυτη ροπή αλλά επίκτητη. 
Όταν οι σχέσεις που δημιουργούνται στην οικογένεια και στο άμεσο περιβάλλον ενός ατόμου δεν προσφέρουν την απαιτούμενη συναισθηματική κάλυψη, σιγουριά και ασφάλεια, δημιουργείται σιγά σιγά ένας φαύλος κύκλος, στον οποίο το άτομο επιζητά συνεχώς για να καλύψει το συναισθηματικό του κενό. 
Τα άτομα αυτά νιώθουν αβεβαιότητα, ανασφάλεια, καχυποψία, ανίκανα να αγαπηθούν, και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, φοβίες όπως φόβος εγκατάλειψης, φόβος σεξουαλικής και συναισθηματικής σύγκρισης κ.ά..

ΠΙΘΑΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ
Καταρχήν ο όρος ‘ζήλεια’ δεν πρέπει να συγχέεται ως κάτι απαραιτήτως κακό, αρκεί να παραμένει στα λογικά πλαίσια, και να μην προκαλεί φθορά στη σχέση. Η ύπαρξη εμπιστοσύνης είναι αυτή που θρέφει μια μακροχρόνια σχέση.
Γεγονότα και καταστάσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν και έχουν προκαλέσει αμφιβολίες, δεν πρέπει να μας επηρεάζουν αρνητικά. 
Πρέπει να τα ξεπερνάμε εφόσον έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε τη σχέση μας με έναν άνθρωπο.
Αναζήτηση βοήθειας από τον σύντροφο και ο ανοιχτός διάλογος βοηθάει στην επικοινωνία.
Σε ακραίες περιπτώσεις (όπως παθολογική ζήλεια) υπάρχουν και οι ειδικοί που μπορούν να να βοηθήσουν.

Τέλος, θα ήθελα να κλείσω με το γνωμικό ενός αξιόλογου ανθρώπου ο οποίος μπόρεσε να αφήσει με τα θεατρικά του έργα πολλά μηνύματα, «Η ζήλεια είναι παράσιτο του έρωτα
(Τζορτζ Μπέρναρντ Σο 1856–1950 Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925)

πηγη