Χωρισμός: οι γυναίκες ή οι άνδρες πονάνε περισσότερο;

Σύμφωνα με νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Binghamton, με επικεφαλής τον καθηγητή Craig Morris, οι γυναίκες μετά από έναν χωρισμό βιώνουν περισσότερο συναισθηματικό πόνο συγκριτικά με τους άνδρες.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει πως οι άνδρες δεν πονάνε. 
Συνεχίζουν να προχωρούν, χωρίς όμως να ανακάμπτουν πλήρως.
Σύμφωνα με τον Craig Morris, αυτές οι διαφορές οφείλονται στη βιολογία. Ειδικότερα, όπως λέει, οι γυναίκες έχουν πολλά περισσότερα να χάσουν από μια "λάθος σχέση"

Η μελέτη

Η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Binghamton σε συνεργασία με το University College του Λονδίνου (UCL) ζήτησε από 5705 συμμετέχοντες σε 96 χώρες να βαθμολογήσουν τον συναισθηματικό τους και σωματικό τους πόνο μετά από έναν χωρισμό, με κλίμακα από το 0 – 10.

Τα αποτελέσματα

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι γυναίκες επηρεάζονται περισσότερο αρνητικά και δείχνουν να 'αποσυντίθενται', τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά.
Η συναισθηματική αγωνία των γυναικών έφτασε στο 6,84 και των ανδρών 6,58, ενώ στον σωματικό πόνο οι γυναίκες συμπλήρωσαν 4,21 έναντι 3,75 των ανδρών (μέσοι όροι).

Όλα είναι βιολογία

"Με απλά λόγια οι γυναίκες έχουν εξελιχθεί για να επενδύουν πολλά περισσότερα σε μία σχέση από ό,τι οι άνδρες. 
Μια σύντομη ρομαντική συνάντηση θα μπορούσε να οδηγήσει σε εννέα μήνες εγκυμοσύνης", πράγμα που οι γυναίκες έχουν "γαλουχηθεί" να γνωρίζουν υποσυνείδητα. 

"Ένας άνδρας μπορεί να 'εγκαταλείψει τη σκηνή' κυριολεκτικά μετά από λίγα λεπτά από την επαφή, χωρίς περεταίρω βιολογικές επενδύσεις", σημειώνει ο Craig Morris.

"Είναι αυτός ο 'κίνδυνος' της υψηλότερης βιολογικής επένδυσης που με την πάροδο του εξελικτικού χρόνου, έχει κάνει τις γυναίκες πιο επιλεκτικές, αναζητώντας συντρόφους υψηλής ποιότητας.
Ως εκ τούτου, η απώλεια μιας σχέσης με έναν άνδρα υψηλής ποιότητας, πονάει περισσότερο μια γυναίκα", συνεχίζει.

"Αντίθετα οι άνδρες έχουν εξελιχθεί ώστε να ανταγωνίζονται για να αποκτήσουν τη ρομαντική σχέση με τις γυναίκες. 

Η απώλεια μιας γυναίκας υψηλής ποιότητας, δεν μπορεί να βλάψει έναν άνδρα τόσο πολύ, όσο τη γυναίκα".

Ωστόσο, υπάρχει μία σημαντική λεπτομέρεια: Αν και ένας χωρισμός μπορεί να είναι πιο δύσκολος για τις γυναίκες, φαίνεται ότι μετά από αυτόν βγαίνουν συναισθηματικά ισχυρότερες και ανακτούν τις δυνάμεις τους, σε αντίθεση με τους άνδρες οι οποίοι ποτέ δεν ανακάμπτουν πλήρως. 

Σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, απλώς προχωρούν.

Ειδικότερα, ένας άνδρας είναι πιθανό να αισθανθεί την απώλεια για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς "βυθίζεται" και πρέπει να αρχίσει να αρχίσει να ανταγωνίζεται άλλους άνδρες ξανά, για να αντικαταστήσει αυτό που έχασε.


Ποιο συναίσθημα σας προκάλεσε το θέμα;