Το μυστηριώδες γυναικείο μυαλό...

Κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, ο εγκέφαλος των εμβρύων είναι προορισμένος να γίνει κορίτσι. 

Αν το συγκεκριμένο έμβρυο έχει θηλυκά γονίδια, ο εγκέφαλός του θα συνεχίσει να αναπτύσσεται κατ' αυτόν τον τρόπο. 

Στην αντίθετη περίπτωση, όμως, όπως στη δική σου, στον τρίτο μήνα ένα ζευγάρι από μικροσκοπικούς όρχεις αρχίζει να εκτοξεύει τεστοστερόνη σε όλο το υπό ανάπτυξη σώμα.

Η συγκεκριμένη ορμόνη εισβάλλει στον εγκέφαλο που δημιουργείται, φρενάρει την ανάπτυξη σε συγκεκριμένες περιοχές και την ενεργοποιεί σε άλλες - ιδιαιτέρως σε αυτές που κυβερνούν τη σεξουαλική όρεξή σου. 

Αυτή είναι μόνο η αρχή. 
Μετά τη γέννησή σου, οι σεξουαλικοί θάλαμοι στον αντρικό εγκέφαλο συνεχίζουν να επεκτείνονται. 
Μάλιστα, το τμήμα του υποθαλάμου που κυβερνά τη σεξουαλική διάθεσή σου μεγαλώνει και γίνεται ολοένα και πιο δυνατό μέχρι να ενηλικιωθείς. 
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το ακριβές μέγεθός του στους ανθρώπους, αλλά στα άλλα θηλαστικά γνωρίζουν ότι είναι επτά ολόκληρες φορές μεγαλύτερο στα αρσενικά απ' ό,τι στα θηλυκά. 

Εκτιμάται ότι η σεξουαλική τροχιά σε έναν κανονικό αντρικό εγκέφαλο είναι μόνο μία φορά το λεπτό - πολύ πιο συχνή απ' ό,τι στον γυναικείο.

Τρομακτικό, ε; 

Μην ανησυχείς, είμαι εδώ για να σε βοηθήσω. 
Είμαι καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο κι εδώ και χρόνια ζω το εξής: βρίσκομαι σε μία αίθουσα γεμάτη άνδρες, που παρακολουθούν ευλαβικά το σεμινάριό μου για τον γυναικείο εγκέφαλο. 
Εχουν πολλούς λόγους για να το κάνουν - όπως κι εσύ άλλωστε. 
Πιθανόν να έχεις ακούσει ότι το πιο σημαντικό σεξουαλικό όργανο του γυναικείου σώματος είναι ο εγκέφαλος κι αυτό δεν είναι ακόμα ένα κλισέ, είναι βιολογικό δεδομένο. 
Μετά από δύο δεκαετίες, κατά τις οποίες συμβούλευα χιλιάδες ζευγάρια για την προσωπική ζωή τους, γνωρίζω ότι ο μέσος άνδρας δεν ξέρει την τύφλα του για τον γυναικείο εγκέφαλο.
Τι θα γινόταν όμως αν ήξερες μερικά πράγματα για το τι παίζει σ' αυτό το μυστηριώδες όργανο; 
Φαντάζεσαι τι παρεξηγήσεις μπορεί να γλίτωνες και τι ανταμοιβή πιθανόν να λάμβανες;

Το καλύτερο; 
Προβλέπω ότι η γυναίκα της ζωής σου θα δει τόσα οφέλη από αυτήν την αποκάλυψη όσα κι εσύ - όχι μόνο στη σεξουαλική ζωή σας αλλά και σε όλες τις κοινές προσπάθειες σας να χτίσετε γέφυρες ανάμεσα σ' αυτό το χάσμα των φύλων.

Μάθημα 1
Σταμάτα εκεί που είσαι
Ο γυναικείος εγκέφαλος είναι στην πραγματικότητα περίπου 10% μικρότερος από τον ανδρικό. 
Αποδεικνύεται όμως ότι και στον εγκέφαλο, όπως και σε πολλά άλλα πράγματα, το μέγεθος δεν μετράει πάντα. 
Ο γυναικείος εγκέφαλος περιέχει τον ίδιο αριθμό νευρώνων με αυτόν των ανδρών. 
Απλώς είναι πακεταρισμένοι πιο στενά και σταθερά μεταξύ τους, όπως το στήθος μες στο σουτιέν. 
Σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές -κυρίως εκείνες που αφορούν τον έρωτα, το σεξ και το μεγάλωμα των παιδιών- οι διαφορές είναι τόσο σημαντικές όσο και τα σώματά μας. 
Κάθε εγκέφαλος είναι περίπλοκα καλωδιωμένος να ικανοποιεί τις αναπαραγωγικές ανάγκες του φύλου του. 
Οι διαφορές σ' αυτές τις καλωδιώσεις μπορεί να προκαλέσουν πολύ θεαματικές συγκρούσεις.

Ξέρεις τι είδους συγκρούσεις εννοώ: εκείνες που δυστυχώς πάντοτε συμβαίνουν όταν τα προκαταρκτικά ενός ραντεβού (δηλαδή το σινεμά, το δείπνο ή η συναυλία) τελειώσουν και βρεθείς μόνος με τη γυναίκα των ονείρων σου. 
Στην αρχή τα πράγματα πάνε μια χαρά: βρίσκεις ένα απόμερο σημείο, ξεκινάτε να χαϊδεύεστε, τη φιλάς πίσω από το αυτί της και τη βλέπεις να χαμογελάει με ευχαρίστηση. 
Μερικά λεπτά μετά τα χέρια σου γλιστράνε απαλά από τους ώμους της και βρίσκονται σ' αυτό το έξοχο, στιλπνό δέρμα του στήθους της. 
Γουργουρίζει και τα περιπλανώμενα χέρια σου δεν συναντούν καμία αντίσταση. 
Οταν ο προπονητής στον εγκέφαλό σου σού δίνει εντολή να κατευθυνθείς προς το τέρμα, φυσικά εσύ υπακούς, άλλωστε είναι ο προπονητής. 
Πηγαίνεις λοιπόν ντουγρού προς το τέρμα. 
«Σταμάτα εκεί που είσαι» σου φωνάζει και σε βγάζει επιτόπου από το παιχνίδι. 

Τώρα το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να την κοιτάς σαν σκύλος που τον έπιασαν να προσπαθεί να κλέψει το χοιρινό από την κουζίνα. 
Νιώθεις τόσο μόνος πάνω στη Γη.
Κι όμως, δεν είσαι μόνος. 
Αυτού του είδους οι καταστροφές πάνε τόσο πίσω όσο και τα ίδια τα ραντεβού και είναι απολύτως κοινές. 
Οφείλονται στη διαφορετική βιολογική βάση των εγκεφάλων μας. 
Γι' αυτό όσο καλύτερα καταλάβεις αυτές τις διαφορές τόσο καλύτερα θα δεχτεί το άγγιγμα του χεριού σου, που κατευθύνεται ολοένα και πιο νότια.

Ομοιοι-ανόμοιοι
Μία τέτοιου είδους διαφορά αφορά ένα δίκτυο κυττάρων, που ξεκινώντας από τη βάση του εγκεφάλου σου διασχίζει όλη τη ραχοκοκαλιά και φτάνει στα γεννητικά όργανά σου ερεθίζοντάς σε σεξουαλικά. 
Αν υποθέτεις ότι αυτή η δουλειά απαιτεί τεράστιο αριθμό από κύτταρα, ίσως κι εκατομμύρια, κάνεις λάθος. 
Η αλήθεια είναι ότι χρειάζονται μόνο τρία, τα οποία βρίσκονται κατά μήκος της ραχοκοκαλιάς σου και  είναι μικροσκοπικά σε διάμετρο. Απίστευτο; 
Οχι τόσο πολύ αν λάβεις υπόψη σου ότι το γυναικείο νευρικό σύστημα πραγματοποιεί τη συγκεκριμένη διαδικασία με έναν μόνο νευρώνα. 

Για να το θέσουμε αλλιώς: το σεξουαλικό κύκλωμά σου είναι τρεις φορές πιο γεμάτο από το δικό της. 
Στην πραγματικότητα, σχεδόν κάθε εγκεφαλική διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και τις γυναίκες επηρεάζει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τον έρωτα και το σεξ. 
Ο κογχομετωπιαίος φλοιός (Anterior Cingulate Cortex ή ACC), περιοχή που «ζυγίζει» τις εναλλακτικές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και το αν θα ανέβει ή όχι στο σπίτι σου, είναι μεγαλύτερος από τον δικό σου. 

Το ίδιο ισχύει και με τον προμετωπιαίο φλοιό (Prefrontal Cortex): στην ουσία πρόκειται για την νταντά του εγκεφάλου, που προσπαθεί να την εμποδίσει από το να γελοιοποιηθεί και είναι επίσης μεγαλύτερος από τον δικό σου. 

Το ίδιο είναι και ο ιππόκαμπός της, που τη βοηθάει να διατηρήσει στη μνήμη της όλες εκείνες τις ασήμαντες λεπτομέρειες των ρομαντικών στιγμών σας, που εσύ τόσο εύκολα ξεχνάς.
Λόγω των απίστευτων απαιτήσεων της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, οι γυναίκες έχουν εξελιχθεί να λένε ναι στο σεξ, κυρίως με άνδρες που έχουν περισσότερες πιθανότητες να είναι αφοσιωμένοι σε εκείνες και τα παιδιά τους. 

Οι άνδρες, από την άλλη πλευρά, έχουν εξελιχθεί στο να εκτιμούν το σεξ γενικότερα, ασχέτως με το αν η παρτενέρ τους αξίζει να γίνει μάνα των παιδιών τους. 
Αυτή η διαφορά στους εξελικτικούς στόχους μας, η οποία είναι χαραγμένη με οξύ στον εγκέφαλό μας, συνεχίζει να προκαλεί ασταμάτητες συγκρούσεις ανάμεσα στα φύλα.
Το παλιό κλισέ -ότι οι άνδρες είναι ζώα- είναι σίγουρα αλήθεια, αλλά και οι γυναίκες δεν πάμε πίσω. 
Απλώς η ζωώδης φύση των γυναικών, εξαιτίας διαφορών στους εγκεφάλους μας, εκφράζεται διαφορετικά απ' ό,τι στους άνδρες κι ο δρόμος που θα σε οδηγήσει στην επιτυχία είναι να το έχεις αυτό καλά κρατημένο κι εύκαιρο στο μυαλό σου.

Μάθημα 2
Oι πεταλούδες στο στομάχι
Κάποτε μία πολύ νέα, hot και single ηθοποιός είπε σε κάποιο δημοσιογράφο ότι κάθε φορά που φιλάει το φίλο της νιώθει πεταλούδες στο στομάχι της κι ένα αντρικό περιοδικό έκανε το εξής αξιομνημόνευτο σχόλιο: «Αυτό δεν είναι το στομάχι σου, αγαπητή μου...». 
Αυτό δείχνει πόσο λίγα ξέρουν οι άνδρες για τις γυναίκες. 
Ας επιστρέψουμε στο ραντεβού σου - στη γυναίκα που σε σταμάτησε σ' εκείνο το αρχικό στάδιο. 
Οταν ξεκίνησε το δείπνο δεν ήσουν σίγουρος πού θα έβγαζε μαζί της. 
Στη συνέχεια, κάπου ανάμεσα στη σαλάτα Caesar's  και την Τ-bone steak, τα βλέμματά σας κόλλησαν και νιώσατε να σας διαπερνά κάτι σαν ηλεκτρισμός.

Γιατί συνέβη αυτό; 
Τα μάτια της, μέσα από τον ταχύτατο αυτοκινητόδρομο που ονομάζεται έξω γονατώδης πυρήνας (Lateral Geniculate Nucleus ή LGN), έστειλαν μία εικόνα του αξιαγάπητου εαυτού σου στον οπτικό φλοιό (Primary Visual Cortex). 
Αμέσως ο εγκεφαλικός φλοιός της (Celebral Cortex), που καταλαμβάνει όλο το πάνω μέρος του εγκεφάλου κι ευθύνεται για τους περισσότερους λογικούς υπολογισμούς μας, ξεκίνησε αστραπιαία ανάλυση.
Συγχαρητήρια. 

Ο φλοιός του εγκεφάλου σε καταχώρισε ως «καλό κομμάτι» και η αμυγδαλή άναψε σαν πυροτέχνημα. 
Ο υποθάλαμός της διέταξε το πώμα της τεστοστερόνης να ανοίξει ταράζοντάς τη σεξουαλικά - πράγμα που συχνά οι γυναίκες περιγράφουν σαν πεταλούδες στο στομάχι. 
Η ανάγκη της γυναίκας να εκτιμήσει γρήγορα αυτήν την αναστάτωση στην κοιλιά της (προκαλείται από το αίμα που υπερχειλίζει το κάτω μέρος της κοιλιάς) μπορεί να είναι ένας λόγος, για τον οποίο ο πρόσθιος κεντρικός λοβός (Ιnsula), όπου πραγματοποιείται αυτή η κοιλιακή αντίδραση, είναι μεγαλύτερος και πιο δραστήριος στις γυναίκες. 

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι το μυαλό της ψάχνει ένα λόγο για να μη σε επιλέξει για σύντροφο. 
Η τεστοστερόνη και η ντοπαμίνη που σάρωσαν τον εγκέφαλό της, όταν σε καταχώρισε ως «καλό κομμάτι», για κάποιο μικρό διάστημα τουλάχιστον, θα κυριαρχούν στο «σοφό» τμήμα του εγκεφάλου της, που ανησυχεί για τυχόν κινδύνους.

Λογική κι ευαισθησία
Από δω και πέρα, δουλειά σου είναι κυρίως να μην τα κάνεις θάλασσα. 
Αντί να μιλήσουμε για τους άπειρους τρόπους με τους οποίους μπορείς να καταστρέψεις τα πάντα μπορούμε να επικεντρωθούμε στο τι οδηγεί ένα σκεπτόμενο θηλυκό να έχει αυτήν την κοιλιακή αντίδραση για χάρη σου. 
Το πόσο την έχεις γοητεύσει -το οποίο συχνά συμβαίνει τυχαία ή ακόμα και μαγικά- είναι κυρίως θέμα βιολογίας.
Ο David Buss, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Τέξας και συγγραφέας του The Evolution of Desire έχει συγκεντρώσει σημαντικά δεδομένα για τις προτιμήσεις χιλιάδων ανθρώπων από διαφορετικές κουλτούρες σχετικά με τους συντρόφους τους. 
Τα ευρήματά του κι εκείνα άλλων ερευνητών αφήνουν λίγες αμφιβολίες για το ότι πολλά από τα προσόντα που ελκύουν μια γυναίκα σε ένα σύντροφο είναι συνδεδεμένα με το μυαλό.
Για παράδειγμα, οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο σχεδόν πάντα προτιμάνε άνδρες που είναι μεγαλύτεροί τους (3 1/2 χρόνια κατά μέσο όρο) και ψηλότεροι (περίπου 10 εκατοστά). 
Παρόλο που δεν το παραδέχονται ή δεν το συνειδητοποιούν, οι περισσότερες γυναίκες ενδιαφέρονται περισσότερο για το μέγεθος του πορτοφολιού και τη φήμη του απ' ό,τι για οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματός του.

Ολα αυτά τα στοιχεία ωστόσο είναι πολύ λιγότερο σημαντικά από την εξελικτική λογική που τα συνεπάγει. 
Είναι σίγουρο στοίχημα ότι μια γυναίκα δεν θαυμάζει τα λεφτά ενός άνδρα όσο τη διάθεσή του να τα χρησιμοποιήσει για εκείνη. 
Σκέψου ένα αρσενικό πουλί που προσπαθεί να εντυπωσιάσει ένα θηλυκό χτίζοντας τη φωλιά τους. 
Αυτό είναι το μήνυμα που θέλεις να στείλεις και μπορείς να το κάνεις αναλαμβάνοντας απλώς να πληρώσεις το λογαριασμό του δείπνου. 
Με την ίδια λογική, είναι δείγμα ωριμότητας για τις γυναίκες να ψάχνουν κάποιον που να έχει κάνει περισσότερες φορές γενέθλια από εκείνες.
Ακόμα και ο ορισμός του ωραίου είναι συνδεδεμένος με τον γυναικείο εγκέφαλο. 

Ερευνες και στα δύο φύλα έδειξαν τη σημασία της συμμετρίας στα χαρακτηριστικά του προσώπου, του σώματος αλλά και του στυλ. 
Προσοχή, άνδρες: αρκετές γυναίκες από διαφορετικές κουλτούρες θα βγουν με κάποιον άνδρα με ανόμοιες φαβορίτες.

Μάθημα 3
Η φίλη σου η ωκυτοκίνη
Μπορεί ο Αλμπερτ Αϊνστάιν να ασχολιόταν κυρίως με τη Θεωρία της Σχετικότητας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν τον είχε απασχολήσει το γυναικείο φύλο. 
Λέγεται ότι έχει μουρμουρίσει μία διάσημη ερώτηση, που κάθε άνδρας πρέπει να αναρωτηθεί (κατά προτίμηση πριν φτάσει κοντά στο θάνατο): «Γυναίκες: τι θέλουν πραγματικά;».
Από σεξουαλικής άποψης, η απάντηση είναι να κατεβάσεις ταχύτητα. 
Σκέψου το τρεμάμενο χέρι σου, που πηγαίνει προς τον παράδεισο. 
Εκεί είναι που τα κάνεις θάλασσα, ανυπόμονε, φίλε μου. 

Μπορείς να κατηγορήσεις την αμυγδαλή της - ναι, εκείνη που φώναξε στον υποθάλαμό της ότι είσαι «καλό κομμάτι». 
Τώρα της στέλνει ένα προειδοποιητικό μήνυμα. 
Προειδοποιεί τον κογχομετωπιαίο φλοιό (ACC) ότι πρέπει να πάρει γρήγορη απόφαση για το χέρι που την ψηλαφίζει και ότι η λανθασμένη απόφαση μπορεί να έχει καταστροφικά αποτελέσματα. 
Ετσι το θηλυκό μυαλό στέλνει ενστικτώδεις οδηγίες στο θηλυκό στόμα, το οποίο ξεστομίζει την ενστικτώδη απάντηση: «Σταμάτα».

Η ουσία, κύριοι: δεν έχετε πιθανότητες να προχωρήσετε με μια γυναίκα αν δεν χαμηλώσετε την ηλεκτρική τάση της αμυγδαλής της και δεν καλοπιάσετε τον κογχομετωπιαίο φλοιό (ACC) με σκοπό να της δείξετε ότι είστε ακίνδυνοι κι αυτό θέλει χρόνο.
Οπως στις περισσότερες από τις ενστικτώδεις συμπεριφορές, το σεξ ελέγχεται από το αυτόνομο νευρικό σύστημα (Autonomic Nervous System, ANS). 
Αυτό το περίπλοκο δίκτυο νευρώνων χωρίζεται σε υποδιαιρέσεις, οι πιο πολυάσχολοι από τους οποίους είναι το συμπαθητικό και παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. 
Το καθένα από αυτά είναι προορισμένο να παράγει εντελώς διαφορετική και σε πολλές περιπτώσεις αντίθετη συμπεριφορά. 

Αν, για παράδειγμα, άνοιγες το συρτάρι του γραφείου σου και πεταγόταν από μέσα μία κόμπρα, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα θα έκανε την καρδιά σου να χτυπήσει σαν τρελή και θα εκτίνασσε την αδρεναλίνη σου. 

Επίσης, θα είχες ελάχιστη όρεξη για φαγητό κι ακόμα λιγότερη για σεξ.  
Αυτό συμβαίνει γιατί η σεξουαλική διάθεση είναι κάτω από τον έλεγχο του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος, το οποίο ελέγχει επίσης οτιδήποτε σχετίζεται με την ευχαρίστηση του φαγητού και την πέψη του. 
Σκέψου μετά από ένα gourmet δείπνο να κάθεσαι δίπλα στη φωτιά με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι και μία όμορφη γυναίκα να σε αγκαλιάζει. 
Είναι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα που ενεργεί τώρα. 
Η καρδιά σου χτυπάει σε αργό, χαλαρό ρυθμό, νιώθεις ικανοποιημένος, δεν ανησυχείς για τίποτα και είσαι έτοιμος για έρωτα. 

Κωδικός ενεργοποίησης
Τώρα λογικά έχεις αρχίσει να βλέπεις γιατί μία λανθασμένη κίνηση από την πλευρά σου μπορεί να καταστρέψει εντελώς αυτήν τη διάθεση. 
Για να ενεργοποιήσεις το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημά της, χάιδεψέ την, κάνε της φιλοφρονήσεις και χαλάρωσέ την. 
Θα καταλάβεις ότι κάτι αρχίζει να γίνεται όταν τη δεις να χαμογελάει, να σε φιλάει και πιθανόν να γουργουρίζει. 

Το παρασυμπαθητικό ερέθισμα προκαλεί την αποδέσμευση ενός πονηρού κοκτέιλ συνδέσεων (ορμόνες κι άλλες χημικές ουσίες, που μεταφέρουν μηνύματα μες στο σώμα) απευθείας στα σεξουαλικά όργανα. 
Αυτό το κοκτέιλ ενεργοποιεί την απελευθέρωση κολπικών υγρών και ανοίγει τα αιμοφόρα αγγεία στα χείλη και τον κόλπο κάνοντάς τα να διογκωθούν. 

Ολο το σύστημα είναι έτοιμο.
Επειτα όμως κάνεις κάτι ηλίθιο, όπως το να πιέσεις την κατάσταση. 
Σ' αυτήν την περίπτωση θα ανάψεις την αμυγδαλή της, θα ταράξεις τον κογχομετωπιαίο φλοιό (ACC) και θα ξεσηκώσεις το συμπαθητικό νευρικό σύστημά της, πράγμα που σημαίνει ότι το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημά της θα σβήσει. 

Αν συμβεί αυτό, είναι βιολογικώς αδύνατο να ερεθιστεί.
Η επιθυμία και η σεξουαλική πληρότητα ενεργοποιούνται από συνδέσεις κι ενώ οι επιστημονικές γνώσεις μας για τη λειτουργία τους είναι ακόμη σε αρχικό στάδιο, τα λίγα που ξέρουμε είναι εξαιρετικά χρήσιμα. 
Για παράδειγμα, οι άνδρες έχουν πολύ περισσότερη βαζοπρεσσίνη (ορμόνη αύξησης πίεσης), γεγονός που τους επιτρέπει να κάνουν focus στο αντικείμενο του έρωτά τους
Ερευνες σε ζώα δείχνουν ότι τα επίπεδα βαζοπρεσσίνης στους άνδρες αυξάνονται κατακόρυφα κατά τη διάρκεια του σεξ.

Μία άλλη ορμόνη που αυξάνεται κατά τη διάρκεια του σεξ είναι και η ωκυτοκίνη. 
Είναι αυτή που παίζει -μαζί με τα οιστρογόνα- περίπου τον ίδιο ρόλο στις γυναίκες, όπως η βαζοπρεσσίνη στους άνδρες. 
Η αίσθηση που δημιουργεί ωστόσο είναι εντελώς διαφορετική. 
Η βαζοπρεσσίνη τείνει να δημιουργεί αίσθηση έντονης επιθυμίας. 
Αντιθέτως, η ωκυτοκίνη παράγει αίσθημα ευημερίας κι εμπιστοσύνης. 
Κατά συνέπεια, ο τέλειος τρόπος για να ηρεμήσεις τον κογχομετωπιαίο φλοιό (ACC) μιας γυναίκας και να ενεργοποιήσεις το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημά της είναι να αυξήσεις τα επίπεδα της ωκυτοκίνης.

Πώς θα το πετύχεις αυτό; 
Για αρχή, παίρνοντάς τη μία μεγάλη αγκαλιά. 
Ερευνες έχουν δείξει ότι μία αγκαλιά από τον παρτενέρ της προκαλεί την παραγωγή μεγάλης ποσότητας ωκυτοκίνης στον εγκέφαλό της, αλλά μόνο αν αυτή η αγκαλιά διαρκεί περισσότερο από 20 δευτερόλεπτα. 
Τα αποτελέσματα της ωκυτοκίνης μπορούν να αφοπλίσουν εντελώς τις γυναίκες. 
Θηλυκά ζώα στα οποία έγινε ένεση ωκυτοκίνης «την έπεσαν» στο πρώτο διαθέσιμο αρσενικό.

Μάθημα 4
Ερωτας κι έκσταση
Δεν γνωρίζουμε πολλά, τουλάχιστον από νευρολογικής άποψης, για το τι προκαλεί τον γυναικείο οργασμό. 
Ξέρουμε ότι ο οργασμός είναι ουσιαστικά μία συζήτηση μεταξύ της κλειτορίδας και του νευρικού συστήματος κι αυτό προκύπτει όταν μία ομάδα από χημικές ουσίες που προκαλούν ευφορία διαπερνά τον εγκέφαλο.

Ξέρουμε επίσης -ή νομίζουμε ότι ξέρουμε- κάτι για το τι κάνει τον γυναικείο οργασμό δύσκολο. 
Οπως το συμπαθητικό νευρικό σύστημα πρέπει να σβήσει εντελώς προτού μια γυναίκα ερεθιστεί σεξουαλικά, πρέπει να ξανανάψει προτού φτάσει σε κορύφωση. 
Μόνο το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μπορεί να πετύχει τη δυνατή μυώδη σύσπαση που συνοδεύει τον οργασμό ελκύοντας το σπέρμα κι αυξάνοντας τις πιθανότητες σύλληψης. 

Αν η αμυγδαλή πρέπει να είναι ήρεμη για τη σεξουαλική διέγερση, πρέπει να κλείσει εντελώς, προκειμένου να συμβεί η περίπλοκη νευρολογική διαδικασία, που κάνει δυνατή την κορύφωση. 
Οτιδήποτε διακόπτει τη συγκέντρωση μιας γυναίκας στην κρίσιμη στιγμή -κακή αναπνοή, σάχλες, κάποιος θόρυβος- μπορεί να ταράξει την αμυγδαλή και τον κογχομετωπιαίο φλοιό (ACC) που, ούτως ή άλλως, ανησυχεί χωρίς λόγο και κάνει τον οργασμό ανέφικτο.
Οσον αφορά όμως στο θέμα της κορύφωσης, οι δυο σας μπορείτε να επιστρατεύσετε τουλάχιστον μία δυναμική συμμαχία: τον έρωτα. 
Μία μόνο δόση από αυτόν μπορεί να είναι τόσο δυνατή όσο το ecstasy. 

Ναι, καλά διαβάσατε: τα περισσότερα ναρκωτικά «ανεβάζουν» με το να εκβιάζουν τα τμήματα του εγκεφάλου, που παρέχουν απόλαυση και ανακούφιση. 
Το ecstasy όμως ηρεμεί και την ιδιότητα της αμυγδαλής να μας κρατά σε εγρήγορση, ώστε να βλέπουμε μόνο τον κίνδυνο και το σκεπτικισμό του κογχομετωπιαίου φλοιού (ACC) σχετικά με τους φόβους. 

Συχνά τα αποτελέσματα και του ecstasy και του έρωτα είναι η αδυναμία κάποιου να σκεφτεί τις συνέπειες των πράξεών του - δηλαδή συμπεριφέρεται ως άβουλο ον. 
Από την άλλη, βέβαια, κάποιο ερωτευμένο άβουλο ον έχει περισσότερες πιθανότητες να παραβλέψει μερικά ελαττώματά σου στο κρεβάτι. 
Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι, αν σ' αγαπάει, θα έρθει σε οργασμό, αλλά μας βοηθάει να εξηγήσουμε γιατί το καλύτερο σεξ του κόσμου γίνεται από ανθρώπους που μόλις έχουν ερωτευτεί.
Ενα σύνθετο συναίσθημα όπως ο έρωτας απαιτεί ένα σύνθετο μείγμα από συνδέσεις και η ωκυτοκίνη, η ντοπαμίνη και η τεστοστερόνη είναι μόνο μερικές από αυτές - οι επιστήμονες διαρκώς ανακαλύπτουν καινούργιες. 

Μία πρόσφατη ανακάλυψη δείχνει όχι μόνο από πού προέρχεται η ερωτική τρέλα αλλά και γιατί πεθαίνει.
Για όλα ευθύνεται μία πρωτεΐνη (Nerve Growth Factor) που διεγείρει την ανάπτυξη νευρικών κυττάρων και είναι γνωστή ως «ερωτικό μόριο». 

Ο Enzo Emanuele, M.D., του Πανεπιστημίου της Παβία στην Ιταλία, ανακάλυψε ότι τα ζευγάρια που είναι ερωτευμένα για ένα ή δύο χρόνια έχουν σημαντικά περισσότερο Nerve Growth Factor απ' ό,τι οι singles. 
Ανακάλυψε επιπλέον ότι στα ζευγάρια που είναι ερωτευμένα για περισσότερα από δύο χρόνια, τα επίπεδα αυτής της πρωτεΐνης δεν είναι υψηλότερα απ' ό,τι στους ανθρώπους που δεν είναι ερωτευμένοι.

Μάθημα 5
Αγάπησε το μυαλό μου
Δεν είναι ποτέ ευχάριστο όταν ένα νέο ζευγάρι ανακαλύπτει ότι η συναρπαστική ντοπαμίνη, που ευνοεί τη σεξουαλική χημεία στην αρχή μια σχέσης, είναι προσωρινό φαινόμενο. 


Χαλαρώνουν ωστόσο όταν τους εξηγώ ότι η φθίνουσα πορεία στη σεξουαλική ζωή τους είναι απολύτως κανονική και δεν σημαίνει ότι έφτασε το τέλος της σχέσης τους. 
Το πιθανότερο είναι ότι τα πιο ευτυχισμένα παντρεμένα ζευγάρια που ξέρεις μπορεί να αγαπούν ο ένας τον άλλον τόσο όσο τον πρώτο καιρό, αλλά όχι με τον ίδιο τρόπο όπως στην αρχή.

Η ζεστασιά και η ικανοποίηση στους μακροχρόνιους έρωτες έχει ξεκάθαρες βιολογικές διαφορές από τα πυροτεχνήματα της αρχής ενός ειδυλλίου. Τροφοδοτείται, κατά κύριο λόγο, από μεγάλα κύματα ωκυτοκίνης, που παράγεται από τη σωματική εγγύτητα που τα ευτυχισμένα ζευγάρια θεωρούν δεδομένη. 

Οτιδήποτε σας φέρνει κοντά (να διαβάζετε στον καναπέ κι εκείνη να έχει τα πόδια της πάνω σου ή να βλέπετε τηλεόραση με τα χέρια πιασμένα) μπορεί να παραγάγει μία δόση από αυτήν.
Το να είναι ένα ζευγάρι κοντά δεν είναι απλή ιστορία. 
Συχνά σκέφτομαι ένα ζευγάρι που ήρθε να με δει με την ελπίδα ότι θα σώσει το γάμο του. 
Η γυναίκα -ας την αποκαλούμε Μαρία- είχε σχεδόν σταματήσει να κάνει σεξ με τον άνδρα της, τον οποίο θα ονομάσουμε Γιάννη. 
Είχαν ξεκινήσει καινούργιες δουλειές και ό,τι τους συνέδεε, σταδιακά πάγωσε. 

Η Μαρία δεν είχε ποτέ διάθεση και ο Γιάννης υποψιαζόταν ότι είχε εραστή. 
Οταν αυτό αποκαλύφθηκε, η Μαρία έμεινε έκπληκτη που ο Γιάννης είχε φανταστεί κάτι τέτοιο.
«Δεν έχει ποτέ διάθεση» είναι ένα από τα πιο κοινά παράπονα που οι γυναίκες αναφέρουν κι ένα από τα πιο εύκολα για να λυθούν. 

Είναι απλώς αυτό που συμβαίνει όταν αρσενικοί και θηλυκοί εγκέφαλοι χάνουν το σημείο επαφής τους. 
Είναι λογικό για τον Γιάννη, που φυσικά έχει ανδρικό μυαλό το οποίο θέλει σεξ κάθε λεπτό, να υποθέσει ότι η γυναίκα του είχε παρόμοια όρεξη την οποία ικανοποιούσε αλλού. 

Η Μαρία δεν είχε ιδέα ότι στο ανδρικό μυαλό το σεξ είναι τόσο σημαντικό σε μια σχέση όσο η συζήτηση. 
Τα ξεκαθαρίσαμε, πήγαν σπίτι και ξανασυναντηθήκαμε δύο εβδομάδες μετά στο γραφείο μου. 

Η σεξουαλική ζωή τους είχε γίνει πιο καυτή και ενδιαφέρουσα από ποτέ. 
Δεν το αποκαλούσαν όμως πια σεξ, αλλά ανδρική επικοινωνία κι αυτό εύχομαι σε σένα και τη γυναίκα των ονείρων σου: να έχετε πολύ ανδρική επικοινωνία.

Louann Brizendine