Μειωµένη ερωτική επιθυµία...

O γυναικείος οργασµός, ο οποίος αντιµετωπίζεται µ' ένα σχετικό δέος, αποτελεί πάντα το δηµοφιλέστερο θέµα συζήτησης γύρω από τη γυναικεία σεξουαλικότητα.

Η µειωµένη ερωτική επιθυµία των γυναικών, ένα θέµα προς συζήτηση δυσάρεστο ακόµη και ανάµεσα στο ζευγάρι, πολύ συχνά παραβλέπεται ως κατάσταση ασήµαντη, πρόσκαιρη, ακόµη και φυσιολογική.

Όµως «η µειωµένη διάθεση για σεξ είναι το πιο διαδοµένο σεξουαλικό γυναικείο πρόβληµα, τη στιγµή που στην αντίστοιχη αντρική λίστα σεξουαλικών δυσλειτουργιών εµφανίζεται στην τρίτη ή ακόµη και την τέταρτη θέση» µας λέει ο δρ. Σταµάτης Παπαχαρίτου, βιολόγος αναπαραγωγής και υπεύθυνος ενηµέρωσης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας.

Αν θέλουµε να µιλήσουµε µε αριθµούς, µειωµένη ερωτική επιθυµία παρουσιάζει το 33% των γυναικών, ενώ στους άντρες το ποσοστό πέφτει στο 15%». 
Ωστόσο, σπάνια περνά από το µυαλό της γυναίκας η σκέψη πως η αδιαφορία ή η απροθυµία για σεξ σχετίζεται µε τη γενικότερη κατάσταση της υγείας της. 

«Έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ απέδειξαν πως οι 4 στις 10 γυναίκες που παρουσίαζαν µειωµένη επιθυµία είχαν κάποιο πρόβληµα υγείας. 
Ήρθε η στιγµή να πάψουµε ν' αντιµετωπίζουµε την επιθυµία ως ζήτηµα που εντάσσεται σε µια 'ροζ' ζώνη συζήτησης και να λάβουµε σοβαρά υπόψη την αντίληψη του Παγκόσµιου Οργανισµού Υγείας που τη θεωρεί αναπόσπαστο κοµµάτι της υγείας του ανθρώπινου πληθυσµού» τονίζει ο κ. Παπαχαρίτου.

Με άλλα λόγια, έχει έρθει πια η στιγµή που οι γυναίκες πρέπει να σταµατήσουν να κρύβουν κάτω από το χαλί της κρεβατοκάµαρας την απροθυµία τους στον έρωτα και ν' ακούσουν αυτό που έχει να τους πει το σώµα τους, ενηµερώνοντας όχι µόνο το σύντροφό τους αλλά και το γυναικολόγο τους ή αν χρειαστεί κι έναν ειδικό, όπως είναι ο σεξολόγος.

Η σεξουαλική ζωή δεν έχει ηµεροµηνία λήξης
Η ύπαρξη της σεξουαλικής επιθυµίας στους ανθρώπους, σε άντρες και γυναίκες, οφείλεται στην τεστοστερόνη, την ορµόνη που παράγεται στην περίπτωση των γυναικών µόνο στα επινεφρίδια. 
Έτσι, η διάθεση για σεξ έχει εντυπωσιακές διακυµάνσεις στη ζωή των γυναικών εξαιτίας των ορµονικών αλλαγών που τόσο συχνά συµβαίνουν στο σώµα τους. 
«Είναι χαρακτηριστικό ότι τις µέρες της ωορρηξίας οι γυναίκες θέλουν περισσότερο σεξ» ξεκαθαρίζει ο κ. Παπαχαρίτου. 

«Πρόκειται για έναν παράγοντα τον οποίο ρυθµίζει σχεδόν αυτόµατα η διαδικασία της αναπαραγωγής. 
Από την άλλη, οι αλλαγές που φέρνει η εµµηνόπαυση πολλές φορές εκδηλώνονται µε κάµψη της ερωτικής επιθυµίας. 

Όµως, η ερωτική ζωή δεν τελειώνει µε την παύση της περιόδου. 
Οι γυναίκες µ' εµπειρίες γνωρίζουν σήµερα -και η επιστήµη µπορεί να το επιβεβαιώσει- ότι η σεξουαλικότητα έχει αυξητική πορεία µέσα στο χρόνο. 
Έτσι, µια γυναίκα στα 50 της είναι σε θέση να γνωρίζει το σώµα της καλύτερα από µια 20χρονη, να ξέρει τι της αρέσει στο σεξ και πώς να το διεκδικήσει».
Πολλές, ωστόσο, είναι οι Ελληνίδες που θεωρούν ότι µε το τέλος της εµµηνορρυσίας ρίχνει αυλαία και η ερωτική τους ζωή. 
Έτσι, δίνουν προτεραιότητα σ' άλλους τοµείς. 
«Αν θέλει µια γυναίκα ν' αποσυρθεί από την ενεργή σεξουαλική ζωή, είναι δικαίωµά της. 

Αν, όµως, δεν το θέλει, µπορεί να δει την εµµηνόπαυση ως µια νέα αρχή, καθώς θα µπορέσει χωρίς το άγχος της εγκυµοσύνης ν' απολαύσει ελεύθερα το σεξ. 
Είναι ζήτηµα δικών της χειρισµών το να µετατρέψει την περίοδο αυτή στην πιο συναρπαστική ολόκληρης της ερωτικής της ζωής».

Αγάπη µου, έχω πονοκέφαλο
Όταν µια γυναίκα βλέπει την επιθυµία της για σεξ να βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση, δύσκολα αποφασίζει να σηκώσει το τηλέφωνο και να κλείσει ραντεβού µ' ένα σεξολόγο. 

Αντίθετα, οργανώνει προσεκτικά την άµυνά της στις ερωτικές διαθέσεις του συντρόφου της, επινοώντας πιθανές και απίθανες δικαιολογίες. 
«Έχω πονοκέφαλο», «δεν µπορώ µε τα παιδιά στο σπίτι» και «πέρασα κακή µέρα στη δουλειά» είναι οι πιο συνηθισµένες από αυτές. 
«Ωστόσο, έχουν διαπιστωθεί αρκετοί ψυχολογικοί παράγοντες που µπορούν να ρίξουν τη λίµπιντο πραγµατικά πολύ χαµηλά» εξηγεί ο κ. Παπαχαρίτου. 
«Αυτές είναι η κατάθλιψη, το εργασιακό στρες ή η ανασφάλεια στη δουλειά, ο τρόπος µε τον οποίο έχει µεγαλώσει κάθε γυναίκα, µια δυσάρεστη ή τραυµατική εµπειρία, όπως είναι η κακοποίηση ή ακόµη χειρότερα ο βιασµός, και φυσικά ο τρόπος µε τον οποίο εξελίσσεται η σχέση ανάµεσα στο ζευγάρι».

Στην περίπτωση της κατάθλιψης µάλιστα τα πράγµατα είναι αρκετά σοβαρά, καθώς η µειωµένη ερωτική επιθυµία πολύ συχνά αποτελεί και το πρώτο της σύµπτωµα. 
«Είναι µία από τις περιπτώσεις που τεκµηριώνει την άποψη των ειδικών πως καµιά γυναίκα δεν έχει δικαίωµα ν' αγνοήσει το σήµα που της στέλνει το σώµα της, καθώς µπορεί να κρύβεται από πίσω µια δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση». 

Η ανατροφή έχει ξεχωριστή σηµασία στον τρόπο µε τον οποίο η κάθε γυναίκα θα χειριστεί αυτήν την κάµψη της σεξουαλικότητάς της. 
«Εάν έχει µάθει από µικρή πως είναι ντροπή να αισθάνεται επιθυµία και να διεκδικεί την απόλαυση, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι δε θα φροντίσει να βρει την αιτία για τη µειωµένη της λίµπιντο κι έτσι θα χάσει την ευκαιρία να µάθει τι της συµβαίνει πραγµατικά, θυσιάζοντας ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωµα, όπως είναι η υγιής και ικανοποιητική ερωτική ζωή».

Όχι στο fast sex, ναι στην προσπάθεια
Η µειωµένη ερωτική ορµή είναι ένα από τα βασικά προβλήµατα που αντιµετωπίζουν συχνά ζευγάρια που βρίσκονται µέσα σε πολύχρονους γάµους ή σχέσεις. 

Γυναίκες αλλά και άντρες υποδεικνύουν µ' ευκολία το χρόνο και τη συνήθεια ως υπεύθυνους της ερωτικής τους πλήξης. 
«Και, όµως, αυτοί οι δύο παράγοντες δε φταίνε σε τίποτα» ισχυρίζεται ο κ. Παπαχαρίτος. 
«Το πρόβληµα προκύπτει, γιατί µέσα στις πολύχρονες σχέσεις θεωρούµε τον άλλο δεδοµένο, ενώ συνεχώς ψάχνουµε για εµπειρίες που θα µας κινητοποιήσουν σεξουαλικά σχεδόν αυτόµατα. 
Όσο ο καιρός περνά, τα ζευγάρια πρέπει να προσπαθούν ολοένα και περισσότερο, για να έχουν καλό σεξ. 

Ένα παντρεµένο ζευγάρι µε παιδιά πρέπει για την ερωτική του απόλαυση ν' αφιερώσει περισσότερο χρόνο από αυτόν που δαπανούσε στο ξεκίνηµα της γνωριµίας του. 
Όσο η κοινή ζωή προχωρά, πρέπει ν' αυξάνεται µαζί της και η ερωτική ενασχόληση του ενός µε τον άλλο. 

Το σεξ χρειάζεται φροντίδα, για να µείνει ζωντανό, και δεν του κάνουν καλό οι προχειρότητες και οι βιασύνες. 
Και βέβαια η λύση της εξωσυζυγικής δραστηριότητας, που προβάλλει πάντα εύκολη κι ελκυστική, βρίσκεται πιθανώς προς τη λανθασµένη κατεύθυνση, καθώς στερεί από το ζευγάρι τη δυνατότητα να διαπραγµατευτεί ξανά τη σχέση».

Θέλω να θέλω
Μια γυναίκα που θέλει να επιθυµήσει ξανά το σεξ µπορεί να βρει τη λύση στο πρόβληµά της, κάνοντας τρεις απλές κινήσεις: «πρέπει να τρέξει αµέσως για ένα γενικό τσεκάπ της υγείας της, να ενηµερώσει το σύντροφό της γι' αυτό που της συµβαίνει και να µιλήσει µε σεξολόγο» τονίζει ο κ. Παπαχαρίτου. 

Πριν από λίγο καιρό ανακοινώθηκε ότι ήταν έτοιµο και το χάπι κατά της µειωµένης ερωτικής επιθυµίας στις γυναίκες, αλλά ζητήθηκαν περισσότερες έρευνες πριν κυκλοφορήσει στην αγορά. 
Θεραπευτική αγωγή προτείνεται µόνο σε περιπτώσεις που η µειωµένη επιθυµία συνδέεται µε κάποιο πρόβληµα υγείας όπως είναι ο διαβήτης, οι διαταραχές του θυρεοειδή, η αναιµία ή η έλλειψη ύπνου σε περιόδους µεγάλης κούρασης. 

«Τα φάρµακα αυτά θεραπεύουν την αιτία του προβλήµατος, δηλαδή τον παράγοντα που προκαλεί την πτώση του ενδιαφέροντος για το σεξ. 
Όταν αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας της γυναίκας, θ' αρχίσει και πάλι να θέλει σεξ».

Η µειωµένη επιθυµία χτυπά (συνήθως) τρεις φορές
Υπάρχουν τρεις περίοδοι στη ζωή µιας γυναίκας που η ανάγκη να διαχειριστεί τη σεξουαλικότητά της είναι µεγαλύτερη. 
Αυτές οι φάσεις είναι:

1. Η έναρξη της ερωτικής δραστηριότητας. 
Οι έρευνες δείχνουν πως στην Ελλάδα τα κορίτσια ξεκινούν τη σεξουαλική τους ζωή γύρω στα 17 τους χρόνια. 
Αν και υπάρχει άφθονη φυσική ορµή, η ερωτική τους επιθυµία είναι αρκετά µπερδεµένη, καθώς συγχέεται µε την επιθυµία της αποδοχής και την ανάγκη επιβεβαίωσης.

2. Κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγής: 
Η σεξουαλικότητα της γυναίκας δεν αλλάζει µόνο κατά τη διάρκεια της εγκυµοσύνης ή της λοχείας αλλά και από τη στιγµή που ξεκινά τις προσπάθειες, για να µείνει έγκυος. 
Έτσι, το σεξ ταυτίζεται µε την επιθυµία ν' αποκτήσει παιδί και, όταν το αποκτήσει, η επιθυµία της δοκιµάζεται από τις ορµονικές της αλλαγές αλλά και µέσα στο νέο της ρόλο, εκείνον της µητέρας.

3. Κατά την εµµηνόπαυση: 
Για πολλές γυναίκες σηµαίνει το τέλος της ερωτικής ζωής. 
Υπάρχει, όµως, τρόπος να διαχειριστεί η γυναίκα τις αλλαγές, εκµεταλλευόµενη την πείρα της από τη µέχρι τώρα σεξουαλική της δραστηριότητα και τη βαθιά γνωριµία µε το σώµα της.