Θέλετε να ερωτευτείτε; δοκιμάστε να κάνετε αυτά τα τρία πράγμα!

erotas
Οι σχέσεις είναι κάτι που εμείς ως άνθρωποι ποθούμε. Και αυτό είναι καλό καθώς η έρευνα που έπεσε στα χέρια μας λέει ότι οι άνθρωποι που έχουν υψηλής ποιότητας, μακροχρόνιες σχέσεις έχουν καλύτερη συναισθηματική ευεξία, σωματική υγεία και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Όμως στη σημερινή εποχή που η προσοχή μας διαρκώς αποσπάται από τα πάντα, ακόμη και από αυτά που θεωρούμε απόλυτα σημαντικά, πως θα μπορέσουμε να τιθασεύσουμε το χρόνο και να τον κάνουμε να λειτουργεί προς όφελός μας ώστε να τον δαπανάμε σε πράγματα που πραγματικά μας ενδιαφέρουν για να σφυρηλατήσουμε βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις.

Μια συναρπαστική μελέτη του Arthur Aron και των συνεργατών του μάς παρέχει έναν επιστημονικά δοκιμασμένο τρόπο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος της οικοδόμησης οικειότητας με τους άλλους. Και στη συγκεκριμένη μελέτη, οι σχέσεις διευρύνθηκαν σε μόλις 45 λεπτά!

Έδωσαν σε ζευγάρια ξένων μία λίστα 36 ερωτήσεων ζητώντας τους να απαντήσουν εκ περιτροπής. Οι ερωτήσεις είχαν σχεδιαστεί να εξελίσσονται σταθερά σε σχέση με το βαθμό των προσωπικών αποκαλύψεων που προέκυπταν από τις απαντήσεις των συμμετεχόντων. Έτσι κυμαίνοντας από το «Ποιόν θα επιλέγατε ως τον ιδανικό για ένα δείπνο;» έως το «Μοιράζεστε ένα προσωπικό πρόβλημα και ζητάτε τη συμβουλή του/της σχετικά με το πώς θα μπορούσε να το χειριστεί»

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μετά τα 45 λεπτά που διήρκησε η άσκηση, οι συμμετέχοντες στην έρευνα ανέφεραν ότι αισθάνονταν πολύ πιο κοντά στους συντρόφους τους. Στην πραγματικότητα αξιολόγησαν τη σχέση τους με τους συντρόφους τους τοποθετώντας τους στο μέσο όρο των σχέσεων που έχουν σχηματίσει στη ζωή τους (το εκπληκτικό είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων τους θεωρούσαν ξένους μία ώρα πριν το τεστ).

Μοιραστείτε προσωπικές πληροφορίες

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ξοδεύοντας χρόνο για να ψιλοκουβέντες δεν μεγεθύνουν την αίσθηση της εγγύτητας. Αντ ‘αυτού, ο πιο σημαντικός παράγοντας σε αυτό το πείραμα ήταν ότι οι άνθρωποι ήταν πρόθυμοι να αποκαλύπτουν προσωπικές πληροφορίες για τον εαυτό τους. (Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η απλή πράξη του να μοιράζονται μια σημαντική μυστική ζωή με κάποιον άλλο αυξάνει τα φυσικά επίπεδα της οξυτοκίνης (η ορμόνη της ένωσης και του δεσμού). Έτσι, αν θέλετε να απολαύσετε εμβάθυνση των σχέσεων, πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε στον εαυτό σας λίγο πιο ευάλωτο.

Έμφαση στην αμοιβαιότητα

Για να οικοδομήσουνε μια σχέση πρέπει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να λάβουν μέρος. Αν μιλάτε συνέχεια για τον εαυτό σας μπορεί ο άλλον να μάθει τα πάντα για εσάς, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα συνδεθεί μαζί σας. Δεν θα μπορέσετε ποτέ να επικοινωνήσετε κανονικά αν δεν υπάρχει αμοιβαιότητα στην έκθεση πληροφοριών και από τις δύο πλευρές.

Εάν είστε εσωστρεφής πρέπει να ρυθμίσετε τις προθέσεις σας για οικοδόμηση εγγύτητας

Στη μελέτη, όποτε ένας εξωστρεφής συνδεόταν με έναν άλλο, αμέσως ερχόταν πολύ κοντά. Αντίθετα, οι εσωστρεφείς ανέφεραν απλά μια στενότερη σχέση κι αυτό μέσα από παρότρυνση. Επειδή οι εσωστρεφείς μπορεί μερικές φορές να αισθάνονται άβολα όταν αλληλεπιδρούν με τους ξένους, οι συγγραφείς της μελέτης τους παρότρυναν να προσπαθήσουν για την επίτευξη στενότερης σχέσης, η εργασία που κατέβαλαν σε πολλές περιπτώσεις τους ηρεμίσου και έτσι μπορούσαν να ανοιχτούν περισσότερο και να πλησιάσουν περισσότερο το σύντροφο.

Έτσι, ποια θα μπορούσα να είναι τα συμπεράσματα για καλύτερες σχέσεις μέσα από τη μελέτη; Δημιουργούμε σχέσεις όταν είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε πτυχές της ζωής μας, δείχνουμε ευάλωτοι και ακούμε με προσοχή τις εμπειρίες των άλλων. Πειραματιστείτε με αυτές τις συμβουλές και θα δείτε πως οι σχέσεις σας θα ευδοκιμήσουν!