Υπάρχουν απαγορευμένες φαντασιώσεις;

Οι άνθρωποι στην πλειοψηφία τους συζητούν και εξομολογούνται στους φίλους και το σύντροφό τους πολλές προσωπικές εμπειρίες και σκέψεις αλλά σχεδόν ποτέ ή τουλάχιστον πολύ σπάνια αναφέρονται στις σεξουαλικές τους φαντασιώσεις. 
Αυτό συμβαίνει επειδή για πολλά χρόνια το σεξ ήταν «παγιδευμένο» σε ταμπού και απαγορεύσεις. 
Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε τη σταδιακή σεξουαλική απελευθέρωση των ανθρώπων με αποτέλεσμα να εκφράζονται περισσότερο στον ερωτικό τους σύντροφο και να επιδιώκουν τη μέγιστη σεξουαλική ικανοποίηση.

Σεξουαλικές φαντασιώσεις ονομάζουμε προσωπικές εικόνες και σενάρια ερωτικού περιεχομένου που δημιουργεί το άτομο στη φαντασία του στοχεύοντας τη μέγιστη ηδονή. 
Μέσα απ' αυτές αφήνεται να προσπεράσει τα όρια του πραγματικού και «ταξιδεύει» με τη φαντασία του βιώνοντας το περιεχόμενο μιας ερωτικής σκηνής που το ίδιο δημιουργεί και προσαρμόζει με βάση τα δικά του γούστα.

Συχνά οι φαντασιώσεις εμπνέονται από:

Την πραγματικότητα. Έχουν δηλαδή στοιχεία από τον υπάρχων σεξουαλικό σύντροφο, ή εμπεριέχουν σκηνές από το σεξουαλικό παρελθόν του ατόμου, ή συνδυάζουν στοιχεία από το παρόν και το παρελθόν ταυτόχρονα.
Ενώ στην πραγματικότητα οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δεν έχουν όριο, πολλές φορές παρεμβαίνει η λογική και λειτουργεί περιοριστικά. 
Σ' αυτές τις περιπτώσεις το άτομο μπαίνει στη διαδικασία να αξιολογεί κατά πόσο οι φαντασιώσεις του είναι σωστές ή λάθος βάσει των προσωπικών του αντιλήψεων και της κοινωνικής αποδοχής. 

Για παράδειγμα, η συμμετοχή πολλών ατόμων στη σεξουαλική πράξη, η έμφαση σε σαδομαζοχιστικά σεξουαλικά παιχνίδια, κάποιος άλλος σεξουαλικός σύντροφος, σεξ σε δημόσιο χώρο, κά.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δηλώνουν την υγιή σεξουαλική ζωή του ατόμου, ενώ αντίθετα η έλλειψή τους συχνά προσδιορίζει την καταπιεσμένη και ίσως προβληματική σεξουαλική δραστηριότητά του.
Υπάρχουν απαγορευμένες φαντασιώσεις; 

Ορισμένες φαντασιώσεις παρουσιάζουν «ιδιαιτερότητες» στο περιεχόμενό τους και αυτό μπορεί να φοβίζει και να ανησυχεί κάποιους. 
Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να συγκρούονται με την προσωπική ιδεολογία του ατόμου - τις αξίες και τις αντιλήψεις του σχετικά με το σεξ. 
Το αποτέλεσμα συνήθως είναι το άτομο να νιώθει ντροπή ενοχή και φόβο γι' αυτά που φαντάζεται και να μην μπορεί να απολαύσει τη σεξουαλική του δραστηριότητα. 
Τα φανταστικά σενάρια δεν είναι απαραίτητο να συμπίπτουν με τις πραγματικές προτιμήσεις του ατόμου - (π.χ πολλές γυναίκες Φαντασιώνουν το βιασμό τους αλλά καμία δε θα ήθελε να τον υποστεί). 
Το περιεχόμενό τους βοηθά στη διέγερση και τη σεξουαλική κορύφωση, παραμένει στο πλαίσιο του παιχνιδιού, της σκέψης και της φαντασίας και δε γίνεται πράξη. 
Τίποτα δεν μπορεί να είναι ανήθικο, ανεπίτρεπτο χυδαίο και προσβλητικό εφόσον έχει θέση στη φαντασία και δεν καταλήγει ως συμπεριφορά στην πραγματικότητα. 

Καλό είναι να μη στέκεστε στην ανάλυση του περιεχομένου των σεξουαλικών σας φαντασιώσεων αλλά να εστιάζετε στη διέγερση που σας προκαλεί. 
Στην αντίθετη περίπτωση συχνά συναντάμε άτομα που εξ' αιτίας της ενοχής τους δεν απολαμβάνουν το σεξ ή καταλήγουν να το αποφεύγουν.
Διαφορές στις γυναικείες και αντρικές φαντασιώσεις
Το περιεχόμενο των γυναικείων φαντασιώσεων είναι περισσότερο ρομαντικό και με μία αίσθηση υποχρέωσης, υποταγής και δέσμευσης απέναντι στον άντρα.
Οι άντρες εμπνέονται περισσότερο εστιάζοντας σε μεγαλύτερο αριθμό σεξουαλικής δραστηριότητας.
Οι άντρες χρησιμοποιούν περισσότερο οπτικά ερεθίσματα ενώ οι γυναίκες συναισθηματικές εμπλοκές.

Πιο αναλυτικά: Από έρευνες έχει διαπιστωθεί ότι:
1. Οι άντρες μοιάζει να Φαντασιώνουν τον εαυτό τους ενεργητικό απέναντι στη γυναίκα και οι εικόνες τους επικεντρώνονται περισσότερο στο σώμα της. Αντίθετα οι γυναίκες είναι παθητικές στη σεξουαλική πράξη και επικεντρώνονται περισσότερο στο ενδιαφέρον που εισπράττουν από το σύντροφό τους.
2. Στις αντρικές φαντασιώσεις συχνά εμπεριέχονται περισσότερες από δύο παρτενέρ ταυτόχρονα ενώ στις γυναίκες είναι πιο σπάνια τέτοια σενάρια.
3. Και τα δύο φύλα Φαντασιώνουν ότι επιβάλλονται στο σύντροφό τους υποχρεώνοντάς τον να ενδώσει στις προτιμήσεις του. 
Οι άντρες ωστόσο πιο συχνά έχουν τον επιβλητικό ρόλο και καθορίζουν το σεξουαλικό παιχνίδι ενώ οι γυναίκες Φαντασιώνουν πως υποτάσσονται στις προσταγές του.
4. Στους άντρες έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχει μεγαλύτερη ποικιλία φαντασιώσεων.
Η ψυχολογία του ατόμου έχει κυρίαρχο ρόλο την ανάλογη στιγμή. 
Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις ποικίλλουν ανάλογα με τις εσωτερικές ανάγκες του ατόμου σε συγκεκριμένες χρονικές περιόδους, υποδηλώνοντας στιγμιαίες επιθυμίες ή παρορμήσεις του. 
Μέσα απ' το περιεχόμενό τους εκδηλώνει συναισθήματα και καταστάσεις που πιθανόν να μην του επιτρέπεται στην πραγματικότητα ή που αν συνέβαινε θα τον έφερνε σε δύσκολη θέση. 
Μέσα από τις φαντασιώσεις του του δίνεται η δυνατότητα να αντιμετωπίσει, να μειώσει και να περιορίσει τις σεξουαλικές φοβίες και τα άγχη του. 
Να μιλάει το ζευγάρι γι' αυτές; 

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι «προσωπική υπόθεση» για τον καθένα. Σημαντικό ρόλο παίζουν οι προσωπικές αντιλήψεις και πεποιθήσεις αναφορικά με το σεξ. 
Το αν το ζευγάρι θα τις μοιραστεί εξαρτάται από το πλαίσιο και το επίπεδο της σχέσης. 
Σκηνοθετώντας εικόνες και σκηνές που αναφέρονται στο σύντροφό σας και μιλώντας μαζί του γι΄ αυτές θα μπορείτε να κάνετε τη σεξουαλική επαφή μαζί του κάθε φορά διαφορετική. 
Και οι δύο σύντροφοι βοηθάει να είναι συνειδητοποιημένοι πως ότι λέγεται και φαντασιώνεται στο ερωτικό παιχνίδι σταματά μετά την εκτόνωση της σεξουαλικής επαφής. 
Δεν υπάρχει λόγος να συζητιούνται μετά αλλά ούτε και να αξιολογούνται από το ζευγάρι. 
Η ανάλυση και η πραγμάτωσή τους συχνά οδηγεί στην απομυθοποίηση. 
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που μοιράζονται τις φαντασιώσεις τους έχουν καλύτερη σεξουαλική ζωή γιατί αυτό τα βοηθάει να απελευθερωθούν κα να εξοικειωθούν περισσότερο στο σεξουαλικό παιχνίδι.

Σεξουαλικές φαντασιώσεις και αυνανισμός
Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις δεν υπάρχουν μόνο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης αλλά και στον αυνανισμό. 
Ακόμη και σ' αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ενοχής. 
Ανησυχητικό είναι όταν κάποιος «πλάθει» τα ερωτικά του σενάρια και αυνανίζεται μόνο, δεν εκτονώνει δηλαδή τις φαντασιώσεις του μέσα από το συντροφικό σεξ παρά μόνο μέσα από την αυτοϊκανοποίηση. 
Σ' αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να οδηγηθεί στην απομόνωση και τη μοναξιά, με αρνητικές συνέπειες στη σεξουαλική, κοινωνική και προσωπική του ζωή. 
Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις κάθε ανθρώπου είναι μέρος της ωριμότητάς του και τρόπος ολοκλήρωσης της σεξουαλικότητάς του. 
Ο τρόπος που βιώνει ο καθένας το σεξ είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. 
Μέσα απ' αυτές δεν κρίνετε η ποιότητα και το ήθος του ατόμου, άλλωστε αυτές μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ένας τρόπος εκκίνησης στο σεξουαλικό παιχνίδι αλλά και μεγιστοποίησης της σεξουαλικής απόλαυσης κατά τη διάρκεια. Ντόρα Μίνου (Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας

πηγή
psixologikosfaros.gr