Τι είναι η αγάπη...

"Η ερώτησή σου είναι, 
΄Μπορείς να μιλήσεις για την τέχνη με την οποία δίνει κανείς τροφή στον εαυτό του μέσω της αγάπης;΄ 
Δεν υπάρχει καμιά τέχνη, διότι δεν υπάρχει λόγος για καμιά προσπάθεια. 
Η αγάπη αποτελεί την τροφή. 
Αλλά έχουν μπερδέψει τόσο πολύ την ανθρωπότητα οι ηγέτες της που δεν γνωρίζει κανείς τους εσώτατους χώρους τού είναι του. 
Η αγάπη είναι τροφή από μόνη της. 
Όσο πιο πολύ αγαπάς τόσο πιο πολύ βρίσκεις απάτητους χώρους όπου η αγάπη απλώνεται συνεχώς τριγύρω σου σαν αύρα.

"Αλλά αυτό το είδος αγάπης δεν το έχει επιτρέψει κανείς πολιτισμός. 

Έχουν αναγκάσει την αγάπη να μπει σε ένα πολύ μικρό τούνελ: μπορείς να αγαπάς τη σύζυγό σου, η σύζυγός σου μπορεί να αγαπά εσένα΄ μπορείς να αγαπάς τα παιδιά σου, μπορείς να αγαπάς τους γονείς σου, μπορείς να αγαπάς τους φίλους σου. 
Κι έχουν κάνει δυο πράγματα να είναι πολύ βαθιά ριζωμένα μέσα σε κάθε άνθρωπο. 
Το ένα είναι ότι η αγάπη είναι κάτι το πολύ περιορισμένο – στους φίλους, την οικογένεια, τα παιδιά, το σύζυγο, τη σύζυγο. 
Και το δεύτερο πράγμα στο οποίο έχουν επιμείνει είναι ότι υπάρχουν πολλά είδη αγάπης.

"Με ένα τρόπο αγαπάς όταν αγαπάς το σύζυγο ή τη σύζυγό σου΄ έπειτα πρέπει να φέρεις ένα άλλο είδος αγάπης όταν αγαπάς τα παιδιά σου κι ένα άλλο είδος αγάπης όταν αγαπάς τους μεγαλύτερούς σου, την οικογένειά σου, τους δασκάλους σου, κι έπειτα ένα άλλο είδος αγάπης για τους φίλους σου. 
Η αλήθεια όμως είναι, η αγάπη δεν μπορεί να μπει σε κατηγορίες με τον τρόπο που έχει γίνει σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας του ανθρώπου. 
Υπήρχαν λόγοι που την έβαλαν σε κατηγορίες, αλλά οι λόγοι τους είναι άσχημοι και απάνθρωποι, γιατί με την κατηγοριοποίηση αυτή σκότωσαν την αγάπη... 

"Ο λόγος που όλοι οι πολιτισμοί επέμειναν στην κατηγοριοποίηση είναι ότι φοβόντουσαν πάρα πολύ την αγάπη, είναι ότι, αν υπάρχει υπαρξιακή αγάπη, τότε εκείνη δεν γνωρίζει σύνορα – τότε δεν μπορείς να στρέψεις τους ινδουιστές εναντίον των μωαμεθανών, τότε δεν μπορείς να στρέψεις τους προτεστάντες εναντίον των καθολικών. 
Τότε δεν μπορείς να τραβήξεις μια γραμμή λέγοντας ότι δεν μπορείς να αγαπάς κάποιον άνθρωπο επειδή είναι Εβραίος, Κινέζος. 
Οι ηγέτες του κόσμου ήθελαν να διαιρέσουν τον κόσμο, αλλά για να διαιρέσουν τον κόσμο, έπρεπε να κάνουν την βασική διαίρεση, η οποία είναι της αγάπης."

πηγη