8 μύθοι περί σχέσεων που κάθε 20χρονος πρέπει να σταματήσει να πιστεύει όσο είναι νωρίς!

Το να είσαι ερωτευμένος είναι η πιο όμορφη, πιο απίθανη, πιο ευτυχισμένη και ταυτόχρονα πιο περίπλοκη και τρομακτική φάση της ζωής σου. Μπορεί ο ουρανός να φαίνεται πιο γαλανός, ο ήλιος περισσότερο φωτεινός και γενικά όλα γύρω σου να δείχνουν θαυμάσια, όμως σε καμία σχέση δεν είναι τα πάντα ρόδινα ούτε εύκολα.
Μία σχέση απαιτεί σκληρή προσπάθεια, αφοσίωση και αγάπη. Μερικές φορές, ίσως να πιάνεις τον εαυτό σου να παρατηρεί άλλα ζευγάρια και να σκέφτεται πως μάλλον τα πηγαίνουν καλύτερα απ' ότι εσύ με τον/τη σύντροφό σου, όμως πρέπει να συνειδητοποιήσεις πως κάθε σχέση έχει τα ζητήματά της, ανεξάρτητα από το πόσο ερωτευμένο είναι το ζευγάρι.

Ορίστε 8 μύθοι περί σχέσεων που πρέπει να σταματήσεις να πιστεύεις, όσο είναι νωρίς:

1 «Μία καλή σχέση δεν χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να χτιστεί!»
Οι σχέσεις είναι σαν τα λουλούδια, αν δεν τα ποτίσεις σωστά και όπως πρέπει, θα μαραθούν. Μια καλή και υγιής σχέση δεν βρίσκεται έτοιμη, αλλά «χτίζεται».

Ακόμα κι αν εσύ με τον/τη σύντροφό σου είστε αδερφές ψυχές, η σχέση σας θέλει διαρκή προσπάθεια και δουλειά, όσο τέλεια κι αν μοιάζει. Είστε δύο άνθρωποι με ατέλειες και μειονεκτήματα, επομένως η τέλεια σχέση δεν υφίσταται. Αντιθέτως, «δουλεύοντας» μαζί σκληρά γι'αυτό που έχετε, αποδεικνύει την πραγματική αγάπη που τρέφετε ο ένας για τον άλλον.

2 «Τα ζευγάρια που δεν μαλώνουν, είναι τα ευτυχισμένα!»
Ενώ το να τσακώνεσαι διαρκώς με τη σχέση σου δεν είναι ποτέ καλό σημάδι, το να μην τσακώνεσαι και καθόλου δεν είναι επίσης και το καλύτερο. Οι καυγάδες και οι διαφωνίες αποτελούν το βασικό στοιχείο για τη δημιουργία του πάθους κι από το πάθος, έρχεται η αγάπη. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να υπάρχουν μεταξύ σας διαφωνίες, μιας και είστε δύο ξεχωριστοί άνθρωποι με ξεχωριστά βιώματα και προσωπική άποψη και πραγματικά, δεν υπάρχει τίποτα πιο ερωτικό από τη «μάχη μυαλού» με αυτόν/ή που αγαπάς.

Ένα ζευγάρι που δεν έρχεται ποτέ σε αντιπαράθεση, κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι ειλικρινείς οι σύντροφοι μεταξύ τους. Και πραγματικά, η ειλικρίνεια είναι πολύ προτιμότερη από την απόκρυψη της, ακόμα κι αν οδηγεί σε τσακωμό.

3 «Η ζήλια είναι ένδειξη πραγματικής αγάπης!»
Εάν ο/η σύντροφος σου αναρωτιέται συνέχεια πού βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή και με ποιους είσαι, ελέγχει το κινητό σου ή δεν σου επιτρέπει να γνωρίζεις νέους ανθρώπους δεν είναι ένδειξη αγάπης, είναι καθαρό σημάδι ζήλιας. Και η ζήλια δεν ισούται με την αγάπη, αλλά με ανασφάλεια. Μπορεί στην αρχή της σχέσης «λίγη ζήλια»  να εκλαμβάνεται ως κάτι χαριτωμένο, όμως, όσο προχωράει μία σχέση κι όσο χτίζουμε την εμπιστοσύνη πάνω στην οποία στηρίζεται η σχέση μας, η ζήλια γίνεται κάτι ενοχλητικό ή επίπονο.

Και πολλοί μπορεί να μπερδεύουν τη ζήλια με την αγάπη, είναι όμως λάθος να το πιστεύουμε αυτό μιας και ζήλια μπορεί να αισθάνεται κάποιος σύντροφος χωρίς απαραίτητα να αγαπά τον/την σύντροφό του, αλλά επειδή θέλει να διατηρεί τον έλεγχο στη σχέση και να αυτοεπιβεβαιώνεται μέσα από αυτή.

4 «Τα ετερώνυμα έλκονται!»
Δεν αμφιβάλλω πως δεν μπορεί να υπάρχει έλξη μεταξύ δύο εντελώς διαφορετικών ανθρώπων, όμως σε μία σχέση χρειάζεται να έχεις και κάποιες ομοιότητες με το άλλο σου μισό. Εάν βρίσκεσαι σε μία σχέση με κάποιον που δεν έχετε κανένα κοινό στοιχείο να μοιραστείτε, τότε πώς θα υπάρξει διάλογος και πού είναι η όλη πλάκα; Το να έχετε κάποια αντίθετα χαρακτηριστικά δεν είναι απαραίτητα κακό, όμως σε κάθε σχέση χρειάζεται το ζευγάρι να μοιράζεται και κάποια κοινά ενδιαφέροντα.

5 «Σε μία καλή σχέση, το σεξ δεν είναι σημαντικό!»
Μπορεί το σεξ να μην αποτελεί κριτήριο για το αν υπάρχει πραγματική αγάπη ούτε να προδιαγράφει μια ανθεκτική στον χρόνο σχέση, όμως  μια σχέση που δεν προσφέρει ικανοποιητική σεξουαλική ζωή, είναι σίγουρα δυσβάσταχτη και προβληματική. Το σεξ είναι ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο για τη διατήρηση των δεσμών ενός ζευγαριού, αποτελεί ένα ξεχωριστό τρόπο επικοινωνίας για τους δύο συντρόφους και ενισχύει σημαντικά τη συντροφικότητα και την οικειότητα. Επομένως, όσο κι αν ταιριάζουν δύο άνθρωποι, αν δεν υπάρχει μεταξύ τους χημεία, είναι πολύ δύσκολο να ευτυχήσουν μακροπρόθεσμα μαζί.

6 «Όταν ο ένας έχει δίκιο, ο άλλος έχει πάντα άδικο!»
Μερικές φορές σε κάποιες διαφωνίες, ούτε ο ένας είναι σωστός ούτε ο άλλος λάθος. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του άποψη και έχει το δικαίωμα να την εκφέρει. Έτσι στο τέλος ενός τσακωμού, όταν έρχεται η στιγμή να κάνετε τον απολογισμό, το σημαντικό δεν είναι τόσο να διαπιστώσετε ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο όσο το να μάθει ο ένας από τον άλλον και να αποδέχεται την αντίθετη γνώμη σαν τη δική του.

7 «Ό,τι δεν γνωρίζει ο/η σύντροφός σου, δεν τον πληγώνει!»
Τα μυστικά σε μία σχέση είναι το λιγότερο... τοξικά. Όπως και σε κάθε σχέση, φυσικά. Μπορεί να πιστεύεις πως κρατώντας μυστικά από τον/τη σύντροφό σου, κάνεις χάρη στη σχέση σας για να μην πληγωθεί κάποιος από τους δύο, όμως ακόμη κι αν αυτά τα μυστικά φαινομενικά είναι ανενεργά, υπόγεια δρουν κανονικότατα και μπορούν να σκάσουν ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και πραγματικά, τότε τα πράγματα θα είναι ακόμα χειρότερα! Σε μία σχέση, το να πληγώσει ο ένας τον άλλον είναι κάτι το αναπόφευκτο (ας μιλήσουμε ειλικρινά!), αυτό που κρίνεται πιο σημαντικό ωστόσο είναι το πώς θα χειριστείς την κατάσταση αυτή εκείνη την στιγμή.

8 «Σε μία σχέση, είναι απαραίτητο να περνάτε όλο τον ελεύθερο χρόνο σας μαζί!»
Περνώντας όλο τον ελεύθερο χρόνο σας μαζί, έχει σαν συνέπεια να παραμελείτε άλλες σχέσεις, εξίσου σημαντικές. Να θυμάσαι πως η οικογένεια και οι φίλοι σου ήταν εκεί πριν τον/τη σύντροφό σου. Παραμελώντας τους, μην έχεις δεδομένο πως θα είναι εκεί και μετά από αυτόν/ή.

Επιπλέον, δεν είναι ο ένας, η ζωή του άλλου! Ο καθένας πρέπει να έχει ζωή κι έξω από τη σχέση σας. Δώστε χώρο και χρόνο και στους δυο σας να ανανεωθείτε, να ολοκληρώσετε τον εαυτό σας, ανεξάρτητα από το έτερο σας ήμισυ, να αναπνεύσετε, να πάρετε μια απόσταση και να δείτε τη ζωή, τη σχέση σας και σας από μια άλλη οπτική γωνία. Τέλος, άφησε να σου λείψει και να του/της λείψεις για λίγο. Σίγουρα θα σας ανανεώσει!

πηγη