Προ-σεξ-τε τα... Μεταδιδόμενα νοσήματα..!

ΤΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΑ ΜΕΤΑΔΙΔΟΜΕΝΑΝΟΣΗΜΑΤΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΟΔΗΓΗΣΟΥΝ ΣΕ ΣΤΕΙΡΩΣΗ Η ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΘΑΝΑΤΟ
Οι επιπτώσεις μπορεί να οδηγήσουν στη στείρωση ή ακόμη και στο θάνατο Ο πρόεδρος της δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου Αντρέας Παλλούρας, συστήνει την προσοχή μας στην ερωτική μας ζωή γιατί οι επιπτώσεις από τα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν στη στείρωση ή ακόμη θάνατο.

ΚΟΝΔΥΛΩΜΑΤΑ
Κατέχουν την πρώτη θέση των μεταδοτικών νοσημάτων
Ραγδαία αύξηση εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ολοένα και περισσότεροι άντρες επισκέπτονται συχνότερα τους δερματολόγους, αφού η σεξουαλική τους ζωή δεν αφορά μόνο μια γυναίκα με αποτέλεσμα να προσβάλλονται από τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα.

Ο πρόεδρος της δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας Κύπρου Αντρέας Παλλούρας συστήνει την προσοχή μας στην ερωτική μας ζωή γιατί οι επιπτώσεις από τα νοσήματα μπορεί να οδηγήσουν σε δυσάρεστες συνέπειες όπως στείρωση ή ακόμη θάνατο.

Τι είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα;
Είναι ασθένειες (ή λοιμώξεις) οι οποίες προκαλούνται από οργανισμούς οι οποίοι μεταδίδονται κυρίως μέσω της σεξουαλικής επαφής. Μπορεί να προσβάλουν όλους όσοι έχουν σεξουαλικές σχέσεις. Το σπέρμα, τα κολπικά υγρά, το σάλιο και το αίμα μπορούν να μεταφέρουν ένα νόσημα. Μερικά νοσήματα μεταδίδονται από άτομο σε άτομο απλά μέσα από την επαφή των γεννητικών οργάνων χωρίς να υπάρχει διείσδυση. Άλλοι τρόποι μετάδοσης, που ισχύουν σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι μέσω του αίματος, κάθετα (από τη μητέρα στο μωρό) και μέσω στενής σωματικής επαφής.

Υπάρχουν 38 σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μερικά από τα οποία είναι η σύφιλη, η βλεννόρροια, τα κονδυλώματα, ο έρπητας γεννητικών οργάνων, χλαμύδια, έιτς, ηπατίτιδες β και γ, οξυτενή κονδυλώματα.

Τα οξυτενή κονδυλώματα φαίνεται ότι κατέχουν την πρώτη θέση των μεταδοτικών νοσημάτων και ακολουθεί ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, και οι χλαμυδιακές λοιμώξεις.

Ποια είναι τα συμπτώματα των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων;
Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι η ασυνήθιστη έκκριση υγρών. Μπορεί να έχουν διαφορετικό χρώμα και μυρωδιά από τα συνηθισμένα. Επίσης προκαλούν πόνο ή κάψιμο κατά την ούρηση. Συχνοουρίες, φαγούρα, εξανθήματα, όγκους, έλκη, πληγές ή φουσκάλες πάνω ή γύρω από τα γεννητικά όργανα. Πόνος στα γεννητικά όργανα και πόνος κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει και αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή μετά τη σεξουαλική επαφή. Επίσης είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε ένα άτομο μπορεί να συνυπάρχουν 2-3 σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, ταυτόχρονα. Μπορεί όμως να μην το έχει αντιληφθεί και θέτει σε κίνδυνο όχι μονο τον εαυτό του, αλλά και το σύντροφό του.

Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τα Σ.Μ.Ν.
Ενώ είναι εύκολο να μεταδοθούν, είναι πιο δύσκολο να διαγνωστούν και να θεραπευτούν (κάποτε και αδύνατο). Ένας τρόπος είναι η αποχή, άλλος η χρήση προφυλακτικού και άλλος τρόπος η μονογαμία.

Ποιες θεραπείες εφαρμόζονται;
Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει αντιβιοτικά για βακτηριδιακές μολύνσεις. Αν και ιοί όπως το HIV και ο έρπης δεν μπορούν να θεραπευτούν, υπάρχουν θεραπείες κατεύνασης συμπτωμάτων, ενώ οι λοσίον χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψώρας και των ψειρών του εφηβαίου.

Ποιοι επισκέπτονται συχνότερα τους δερματολόγους με συμπτώματα σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων;

Είναι γεγονός ότι δεχόμαστε περισσότερο επισκέψεις από άντρες μεταξύ ηλικιών 18-35 οι οποίοι προσβάλλονται από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αν και δεν θεωρούμε ότι οι άντρες προσβάλλονται περισσότερο από γυναίκες. Απλά αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι οι γυναίκες αν έχουν υποψία για κάτι, τότε επισκέπτονται τον γυναικολόγο τους αντί τον δερματολόγο – αφροδισιολόγο που είναι πιο κατάλληλοι στην αντιμετώπιση των μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Λίστα αφροδίσιων νοσημάτων
• Βακτηριδιακή κολπίτιδα (βακτηρίδια)
• Ηπατίτιδα Α και ηπατίτιδα Β ( Ιός )
• Γονόρροια – Βλενόρροια (βακτηρίδια)
• Σύφιλη (βακτηρίδια)
• Χλαμύδια (βακτηρίδια)
• Ψώρα (παράσιτο)
• Τριχομονάδες – Τριχομονίαση (πρωτόζωο)
• Οξυτενή κονδυλώματα (ιός HPV )
• Μύκητες (μικροοργανισμοί )
• Έρπης (ιός)
• Ψείρες του εφηβαίου (παράσιτο)
• Ιός Επίκτητης Ανοσοποιητικής Ανεπάρκειας (ιός του HIV που προκαλεί το AIDS)

Αυξάνονται τα περιστατικά σύφιλης και βλεννόρροιας

Σε τι οφείλεται η έξαρσή τους και τι μπορεί να προκαλέσουν;
Η έξαρσή τους οφείλεται στην κακή σεξουαλική συμπεριφορά ομάδας πληθυσμού, συνήθως νεαρών ατόμων. Ένας άλλος παράγοντας είναι η μη χρήση προστατευτικών μέτρων όπως η χρήση προφυλακτικών. Τα νοσήματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως είναι ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας και υψηλούς κινδύνους κονδυλωμάτων 16 και 18, όταν προσβάλλουν ένα σημαντικό ποσοστό ατόμων σε εφηβική ηλικία.

Εξάλλου, η αύξηση των ασθενειών όπως η σύφιλη και η βλεννόρροια, καθώς επίσης και η μόλυνση από χλαμύδια μεταδίδονται με πολύ γρήγορους ρυθμούς και εκτός των άλλων είναι υπεύθυνα για το 33% των περιπτώσεων στειρότητας στις γυναίκες. Οι λόγοι που οδηγούν στην αλματώδη αύξηση των αφροδίσιων νοσημάτων είναι η αδιαφορία για τους κινδύνους που κρύβει το σεξ χωρίς προφυλάξεις και η εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων, όπως επίσης και η ηλικία έναρξης των σεξουαλικών σχέσεων της οποίας το όριο έχει μειωθεί. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο έρπητας των γεννητικών οργάνων, το aids και η ηπατίτιδες παρατηρούνται σε όλο και περισσότερες ομάδες πληθυσμού και ιδιαίτερα στους νέους

Ακόμη και θάνατο μπορεί να προκαλέσουν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αν δεν γίνει σωστή διάγνωσή τους. Υπάρχουν ιογενή νοσήματα όπως ο έρπης, τα κονδυλώματα, η μολυσματική τέρμηθος. Ο έρπης καθιστά το άτομο σεξουαλικώς ανάπηρο, έχουμε τα κονδυλώματα τα οποία αν δεν θεραπευτούν σωστά, μπορεί να επιφέρουν καρκίνο. Η μολυσματική τέρμηθος είναι ήσυχη ιογενής νόσος, αλλά είναι πολύ μεταδοτική στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Έχουμε νοσήματα που προκαλούν στειρώσεις, όπως βλεννόρροια. Οι χλαμυδιακές λοιμώξεις προκαλούν εκτός από στείρωση, έκτροπες κυήσεις, πόνους στη δίοδο και επαφή.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/health/article/258321/sexoualika-metadidomenos-o-karkinos-tou-prostati/#ixzz4BEglIau2
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook
www.sigmalive.com