Ένα ποσοστό περίπου 20-30% των γυναικών έχει πολυκυστικές ωοθήκες.

πολυκυστικές ωοθήκες, πολυκυστικές ωοθήκες συμπτώματα, πολυκυστικές ωοθήκες και εγκυμοσύνη, πολυκυστικές ωοθήκες και διατροφή
Από αυτές οι 6 ή 7 περίπου στις 100 θα παρουσιάσουν το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), που συνδέεται συνήθως με ανώμαλο (μεγάλο κύκλο πάνω από 35 μέρες), αυξημένο αριθμό τριχών σε διάφορα μέρη του σώματος, τριχόπτωση, αυξημένο βάρος, λιπαρό δέρμα, ακμή κ.α. Η συγκεκριμένη γυναικολογική κατάσταση συνδέεται με κληρονομικούς παράγοντες. Αν το έχει η μητέρα σας, το πιθανότερο είναι να το αποκτήσετε και εσείς.

Γιατί μας ενδιαφέρουν, όμως, τόσο πολύ οι πολυκυστικές ωοθήκες στην προσπάθεια για σύλληψηαλλά και στην εγκυμοσύνη; Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι, όταν υπάρχουν ωοθήκες με την κλασική εικόνα, με αυξημένο αριθμό ωοθυλακίων που δεν ξεπερνούν τα 8 χιλιοστά, το πιθανότερο είναι ότι η γυναίκα έχει τη λεγόμενη αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτή η κατάσταση, αν δεν παρακολουθηθεί σωστά από τον γυναικολόγο και τον ενδοκρινολόγο, ενδέχεται να προκαλέσει και δυσκολίες στη σύλληψη, πιθανότατα αποβολές ή και πρόβλημα στο σάκχαρο της εγκυμονούσας. Ακόμη μπορεί να παρουσιαστεί υπέρταση ή και να προκληθεί πρόωρος τοκετός.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες, να ζητήσετε από το γιατρό σας να σας γράψει όχι μόνο την εξέταση της καμπύλης σακχάρου αλλά και της καμπύλης ινσουλίνης. Γιατί; Η ινσουλίνη παράγεται από το πάγκρεας. Κάθε φορά που τρώτε, η ινσουλίνη απελευθερώνεται σε μικρές ποσότητες, για να βοηθήσει τη μεταφορά της γλυκόζης στα κύτταρα, για να παραχθεί ενέργεια στο σώμα σας. Η γυναίκα, όμως, με αντίσταση στην ινσουλίνη παράγει μεγάλες ποσότητες της συγκεκριμένης ορμόνης, η οποία δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα υγείας και ενδεχομένως υπογονιμότητα.

Τελευταίες έρευνες δείχνουν ότι ένα φάρμακο που ονομάζεται μετφορμίνη μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας την ποσότητα της ινσουλίνης στο σώμα. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης είναι υπό έλεγχο, πολλές γυναίκες θα καταλάβουν ότι η ωορρηξία τους βελτιώθηκε. Αυτό διαφαίνεται περίπου σε 3-6 μήνες από την έναρξη της θεραπείας (η δοσολογία ρυθμίζεται πάντοτε με συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό, κυρίως τον ενδοκρινολόγο- διαβητολόγο). Ο κύκλος της γυναίκας συνήθως αποκαθίσταται μέσα σε 4 έως 8 εβδομάδες. Επιπλέον, η σταθεροποίηση των επιπέδων της ινσουλίνης μπορεί να επηρεάσει τις άλλες ορμόνες στο σώμα μιας γυναίκας και τη μείωση άλλων συμπτωμάτων του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών (για παράδειγμα της ακμής, της λιπαρότητας κ.τ.λ.)

Είναι πάρα πολύ σημαντικό, εφόσον διανύετε την περίοδο της εγκυμοσύνης σας και ξέρετε ότι έχετε πολυκυστικές ωοθήκες, να κάνετε οπωσδήποτε την καμπύλη σακχάρου. Έχω ακούσει περιοδικά γιατρούς οι οποίοι, όταν δεν βλέπουν τη γυναίκα να έχει κάποιες κλασικές ενδείξεις, για παράδειγμα αύξηση των κιλών της, αυξημένο αμνιακό υγρό, δίψα, δυσκολία στην ούρηση ή "μεγάλο" μωρό στις μετρήσεις κ.α., να μην ζητούν την συγκεκριμένη εξέταση. Μην αρκεστείτε, όμως, σε αυτό. Να την απαιτήσετε, για να εξασφαλίσετε την προσωπική σας υγεία και του παιδιού σας. Η καμπύλη σακχάρου πραγματοποιείται μεταξύ 24ης- 28ης εβδομάδας.

Αν έχετε, λοιπόν, έντονο πρόβλημα ακμής, λιπαρότητα, τριχοφυΐα, εκτός από την προσωπική σας υγιεινή με τα κατάλληλα προϊόντα περιποίησης, θα πρέπει να καταπολεμήσετε το πρόβλημα στη ρίζα του. Ψάξτε την ινσουλίνη σας η οποία εκτινάσσει τα ανδρογόνα σας και δημιουργούνται τα παραπάνω προβλήματα.

Αν έχετε πολυκυστικές ωοθήκες ή έχετε κάποια δυσάρεστη εμπειρία απώλειας εγκυμοσύνης, μην τα ρίχνετε στην κακή σας τύχη, ρωτήστε, εξεταστείτε! Είμαστε στο 2015, η ιατρική επιστήμη βρίσκεται σε διαρκή εξέλιξη! Είναι τόσο δυσάρεστο να αφήνουμε στο έλεος γυναίκες εγκυμονούσες με διαβήτη κύησης, γυναίκες που καταριούνται το Θεό,  για την έλλειψη σύλληψης ή των αποβολών τους, μωρά που θα είναι τα αυριανά διαβητικά παιδιά ή που γεννιούνται πρόωρα.

πηγη