Νιώθετε αγχωμένοι ή κακόκεφοι; Ίσως πάσχετε από καντιντίαση

Η συμβατική ιατρική θεωρεί το σώμα ως ένα σύνολο διαφόρων συστημάτων και κατά συνέπεια συχνά εξετάζει το μυαλό ανεξάρτητα από το υπόλοιπο σώμα. Έτσι, όσοι υποφέρουν από εναλλαγές διάθεσης υποθέτουν ότι η θεραπεία του σώματος δεν θα έχει καμία επίδραση στην ψυχική υγεία τους.

Οι πιο συνηθισμένες διαταραχές διάθεσης είναι το άγχος, η κατάθλιψη, η ευερεθιστότητα, η δυσκολία συγκέντρωσης, η κακή μνήμη, η έλλειψη συγκέντρωσης και η θολούρα. Αν πάσχετε από οποιαδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, μπορεί να οφείλονται σε μια υποκείμενη λοίμωξη: την υπερανάπτυξη του μύκητα Κάντιντα.

Ο Κάντιντα είναι μια μορφή μύκητα κι ένα πολύ μικρό ποσοστό του ζει στο στόμα και το έντερο. Βοηθά στην πέψη και την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά αν υπεραναπτυχτεί μπορεί να προκαλέσει πολλά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα.

Ο εγκέφαλός μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με το γαστρεντερικό μας σύστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή το 90 – 95% της σεροτονίνης, αυτού του σημαντικού νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση της διάθεσης, παράγεται στο έντερό μας. Η ανεπάρκεια σεροτονίνης προκαλεί κατάθλιψη και σε μερικά άτομα άγχος. Στην πραγματικότητα, η πλειοψηφία των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων μπλοκάρουν τους υποδοχείς της σεροτονίνης του εγκεφάλου απελευθερώνοντας περισσότερη χημική ουσία η οποία παραμένει στον εγκέφαλο.

Όταν ο μύκητας Κάντιντα αυξάνεται πάρα πολύ, δημιουργεί ένα στρώμα στο έντερο και καταστέλλει την παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη. O Κάντιντα διασπά το τοίχωμα του εντέρου και διεισδύει στην κυκλοφορία του αίματος, απελευθερώνοντας τοξικές ουσίες στον οργανισμό σας.

Πώς υπεραναπτύσσεται ο μύκητας Κάντιντα;
Τα φιλικά βακτήρια που υπάρχουν στο έντερο συνήθως διατηρούν τα επίπεδα του μύκητα υπό έλεγχο. Η ισορροπία μπορεί να διαταραχτεί ύστερα από τη λήψη αντιβίωσης, η οποία εξολοθρεύει πάρα πολλά από αυτά τα φιλικά βακτήρια. Επίσης, μια διατροφή υψηλή σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, ζάχαρη, τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και αλκοόλ αποτελεί τροφή για τον Κάντιντα.

Ποιά είναι η θεραπεία;
Η αποτελεσματική αντιμετώπιση του Κάντιντα περιλαμβάνει τη διακοπή της υπερανάπτυξής του, την αποκατάσταση των φιλικών βακτηρίων που τον κρατούν υπό έλεγχο και τη θεραπεία του εντέρου ώστε να μην μπορεί πλέον να εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος.

Ξεκινήστε αφαιρώντας από τη διατροφή σας όλες τις μορφές ζάχαρης, όπως τις καραμέλες, τα γλυκά, το αλκοόλ και τα άλευρα. Μειώστε την καθημερινή λήψη των πιο σύνθετων υδατανθράκων όπως είναι τα δημητριακά, τα φασόλια, τα φρούτα, το ψωμί, τα ζυμαρικά και οι πατάτες καθώς και όλων των τροφίμων που έχουν υποστεί ζύμωση.

Πάρτε συμπλήρωματα candisol ή καπρυλικού οξέος. Αυτά τα συμπληρώματα περιέχουν φυτικά ένζυμα τα οποία τρυπούν το κυτταρικό τοίχωμα του μύκητα προκαλώντας το θάνατό του. Για να επαναφέρετε τα φιλικά βακτήρια που τον διατηρούν υπό έλεγχο, πρέπει να καταναλώνετε προβιοτικά σε τακτική βάση.

Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την καντιντίαση στα άρθρο:
Candida: Κάντε το τεστ διάγνωσης και μάθετε πως να το αντιμετωπίσετε
Candida: Φυσική αντιμετώπιση με διατροφή και βότανα

Υγιές πεπτικό σύστημα σημαίνει υγιής εγκέφαλος
Το κλειδί για την αντιμετώπιση των διαταραχών διάθεσης είναι η συνειδητοποίηση ότι οι ρίζες τους στην πραγματικότητα βρίσκονται στο πεπτικό σας σύστημα κι όχι στο μυαλό σας. Ο στόχος σας πρέπει να είναι η αποκατάσταση της ισορροπίας της εντερικής χλωρίδας με τη θεραπεία των λοιμώξεων.

Για όσους υποφέρουν από διαταραχές διάθεσης, το όλο θέμα μπορεί να φαίνεται σαν μια χαμένη μάχη. Μην απελπίζεστε όμως ακόμα! Οι παράγοντες που καθορίζουν την ψυχική υγεία σας είναι πιο αντιμετωπίσιμοι απ’ όσο νομίζετε.

Η καντιντίαση μπορεί να μας ενθαρρύνει να υιοθετήσουμε έναν πιο υγιεινό και, τελικά, ικανοποιητικό τρόπο ζωής.

Το τεστ του σάλιου
Για να διαπιστώσετε αν πάσχετε από καντιντίαση, δοκιμάστε το ακόλουθο απλό τεστ. Αφού σηκωθείτε το πρωί, ξεπλύνετε το στόμα σας και γεμίστε ένα ποτήρι φρέσκο νερό. Έπειτα, φτυστέ στο ποτήρι. Παρατηρήστε τι συμβαίνει στο σάλιο σας τα επόμενα 30-40 λεπτά, ιδίως τα πρώτα λίγα λεπτά. Αν έχετε καντιντίαση, θα εμφα-νιστεί τουλάχιστον μία από τις παρακάτω ενδείξεις:

1) Από την απόπτυση δημιουργούνται νήματα, τα οποία βυθίζονται προς τον πάτο του ποτηριού.
2) Συγκέντρωση σάλιου με ασυνήθιστη εμφάνιση στον πάτο.
3) Συγκέντρωση θολών μικροκηλίδων στο νερό. Όσο πιο γρήγορα σχηματιστούν νήματα και μικροκηλίδες τοσο πιο ανεξέλεγκτα πολλαπλασιάζεται το Candida.

Αν οι ενδείξεις αυτές εμφανιστούν αμέσως, το Candida έχει εξαπλωθεί σε πολλά σημεία του σώματος. Από την άλλη, αν η απόπτυση επιπλεύσει στην επιφάνεια και το νερό μείνει καθαρό, κατά πάσα πιθανότητα δεν πάσχετε από καντι-ντίαση. Αν ο ζυμομύκητας έχει αναπτυχθεί υπέρμετρα στο έντερο, το τεστ θα είναι θετικό ακόμα και αν το κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Αν εμφανίσετε τρία ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα, ενδέχεται να πάσχετε από καντιντίαση:
• Νιώθετε φουσκωμένοι κατά την πρόσληψη του γεύματος ή αμέσως μετά
• Έχετε αέρια όταν τρώτε
• Έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
• Νιώθετε διανοητικά αποπροσανατολισμένοι, υποφέρετε από ληθαργικότητα και κεφαλαλγίες
• Υποφέρετε συχνά από παραρρινοκολπίτιδες ή ωτίτιδες
• Νιώθετε κουρασμένοι χωρίς λόγο
• Έχετε τάση για ξηροστομία
• Συχνά η όραση σας θολώνει, καθαρίζει και έπειτα θολώνει ξανά
• Έχετε υπογλυκαιμία, ιδίως το απόγευμα
• Νιώθετε πολύ αδύναμοι αν παραλείψετε ένα γεύμα, αισθάνεστε υπνηλία μετά τα γεύματα και ιδρώνετε ενώ κοιμάστε
• Πάσχετε συχνά από δυσκοιλιότητα, διάρροια ή και από τα δύο
• Έχετε αναιμία
• Έχετε δερματικά εξανθήματα
• Έχετε ονυχο μυκητίαση
• Προσβάλλεστε κατ’ επανάληψη από μυκητισιακή κολπίτιδα ή τριχοφυτία βουβωνικής χώρας (Tinea cruris)

Στα επιπρόσθετα συμπτώματα συγκαταλέγονται η βραχυπρόθεσμη απώλεια μνήμης, η κυκλοθυμία, οι ίλιγγοι, η απώλεια ισορροπίας, ο ελλιπής συντονισμός μερών του σώματος, οι εμβοές, οι ωταλγίες και η παρουσία εκκρίματος στο αυτί, τα βλεννώδη κόπρανα, η οπισθορρινική κα-ταρροή, τα συχνά κρυολογήματα, το αίσθημα σφιξίματος στο θώρακα, το λευκό επίχρισμα γλώσσας, η δύσοσμη αναπνοή, οι διαταραχές θυρεοειδούς αδένα, η κατάθλιψη και η βουλιμική επιθυμία για ζάχαρη.

Andreas Moritz “Το Πλήρες Βιβλίο της Εναλλακτικής Ιατρικής” Τόμος III Εκδόσεις Διόπτρα