Ένα μόνο λαχανικό μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά… 60%!

Αποτέλεσμα εικόνας για meonomateponymo
Τα καρότα δεν είναι καλά μόνο για τα μάτια μας! Το γευστικό λαχανικό μειώνει δραματικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού ακόμη και κατά 60%, σύμφωνα με νέα έρευνα. Η βήτα-καροτίνη, η οποία περιέχεται και στο σπανάκι, τις κόκκινες πιπεριές και το μάνγκο, είναι η ουσία που δίνει στα λαχανικά το φωτεινό τους χρώμα και τις αντικαρκινικές ιδιότητες!

Για πολλά χρόνια οι επιστήμονες πίστευαν ότι η κατανάλωση αυτών των λαχανικών ωφελεί την υγεία μας και συγκεκριμένα την καρδιά μας. Όμως, η έρευνα του American Journal of Clinical Nutrition, αποκαλύπτει ότι οι αντικαρκινικές ιδιότητες του καρότου είναι πολύ μεγαλύτερες από ότι πιστεύαμε ως σήμερα.

Στο πλαίσιο μίας από τις μεγαλύτερες μελέτες που έχουν εκπονηθεί ποτέ για τη σχέση διατροφής και καρκίνου –την Ευρωπαϊκή Μελέτη για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (EPIC)– οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση διαφόρων φυτικών συστατικών στην πρόληψη του καρκίνου.

Η μελέτη περιελάμβανε 1.500 γυναίκες που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του μαστού και 1.500 που δεν είχαν λάβει διάγνωση για τη συγκεκριμένη νόσο. Αναλύθηκαν σε βάθος οι διατροφικές τους συνήθειες και ελήφθησαν αιματολογικά δείγματα ώστε να μετρηθούν τα επίπεδα συστατικών όπως το βήτα-καροτένιο, η βιταμίνη C και το λυκοπένιο.

Οι αναλύσεις υπέδειξαν ότι η αυξημένη πρόσληψη βήτα-καροτενίου συσχετίζεται με 40-60% μικρότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, συγκεκριμένα καρκίνο του μαστού που δεν οφείλεται στην επίδραση των οιστρογόνων. 

Δείτε όλα τα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο:
– καρότο – σπανάκι – κόκκινη πιπεριά – μάνγκο – βερίκοκο – σπαράγγι
           – γκρέιπφρουτ – μπιζέλι – γλυκοπατάτα – μπρόκολο

πηγη