Μήπως βιώνετε κρίση μέσης ηλικίας;

Μπορεί η μέση ηλικία να έχει ως αφετηρία τα 45 χρόνια αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να “χτυπήσει” την πόρτα σας νωρίτερα.

Συνήθως πυροδοτείτε από ένα γεγονός, όπως η αποχώρηση των παιδιών από το σπίτι, κάποια αλλαγή στο περιβάλλον ή εξαιτίας ορμονικών διαταραχών. Στις γυναίκες η κρίση αυτή κάνει την εμφάνιση μαζί με την εμμηνόπαυση συνήθως ενώ στους άντρες τα σημάδια της γίνονται εμφανή από την ηλικία των 40 ετών και πάνω. Έρευνες έχουν δείξει πως οι άντρες με υψηλό μορφωτικό επίπεδο ή καλλιτεχνικές ανησυχίες βιώνουν πιο έντονα την κρίση μέσης ηλικίας.

Πώς όμως μπορείτε να διαπιστώσετε αν βιώνεται μία τέτοια κρίση; Ένας εύκολος τρόπος να την αναγνωρίσετε είναι να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Έχετε αλλαγές στις συνήθειες φαγητού ή ύπνου;
Νιώθετε συνεχώς κουρασμένοι;
Έχετε άγχος, ανησυχία, νευρικότητα;
Αισθάνεστε απελπισία; Είστε απαισιόδοξοι για τα πάντα;
Έχετε χάσει το ενδιαφέρον σας για πράγματα που μέχρι πρόσφατα σας ευχαριστούσαν πολύ;
Κάνετε αρνητικές σκέψεις ή έχετε τάσεις αυτοκτονίας;
Εκδηλώνετε και σωματικά συμπτώματα, όπως πόνους στο σώμα, πονοκεφάλους που δεν αντιμετωπίζονται με τις απλές θεραπείες;

Αν έχετε απαντήσει θετικά στις περισσότερες από τις παραπάνω ερωτήσεις καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε έναν ειδικό ώστε να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα της. Η σωματική άσκηση, οι κοινωνικές επαφές, ένα νέο χόμπι καθώς και ο διαλογισμός ή η γιόγκα μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε αυτή τη φάση της ζωής σας.