Ο πρώτος εφηβικός έρωτας...

Αποτέλεσμα εικόνας για αγορια Εφηβικός Έρωτας
Ποιος δεν έχει νιώσει εφηβικό καρδιοχτύπι; Είναι η πιο απόλυτη έκφραση της ζωής, έτσι; Ακόμα και αυτοί που δηλώνουν πως δεν θυμούνται, θυμούνται αλλά είναι εχέμυθοι! Ο εφηβικός έρωτας είναι απόλυτα όμορφος, αθώος, γεμάτος πρωτόγνωρα συναισθήματα, αλλά και ανασφάλειες και φόβους. Τα κορίτσια ντρέπονται, τα αγόρια ντρέπονται περισσότερο. Οι μεγάλοι δεν μιλάνε, κι αν μιλήσουν λένε μόνο «μη» και «δεν». Όμως ο έρωτας είναι δικαίωμα, είναι ζωή, είναι το ίδιο το ερώτημα και όλες οι απαντήσεις . Είναι το απόλυτο σκονάκι. Αν δεν υπήρχε ο έρωτας, όπως είπε και ένας πραγματικά σοφός άνθρωπος, η ζωή θα ήταν ανάξια λόγου…Ας δούμε λοιπόν τα βήματα που ακολουθεί ο έρωτας στο εφηβικό μονοπάτι .

ΠΡΩΤΗ ΕΦΗΒΙΚΗ ΦΑΣΗ.


Η ΕΞΙΔΑΝΙΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ.

Τα αγόρια αρχίζουν να κοιτάζουν τα κορίτσια και το αντίθετο, αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν τολμούν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο ούτε να μιλήσουν. Είναι η περίοδος του ρομαντισμού και της εξιδανίκευσης. Στην περίπτωση αυτή, η φαντασία αποτελεί ένα καταφύγιο όπου ο έφηβος αισθάνεται προστατευμένος από τον φόβο ή την απόρριψη . Επιπλέον, αποτελεί γι’ αυτόν ένα είδος εξάσκησης. Βλέπει τον εαυτό του σε καταστάσεις που ίσως αργότερα ζήσει. Το αγόρι φαντάζεται τον εαυτό του σαν ήρωα που όλοι τον θαυμάζουν και ζητούν τη βοήθειά του, ενώ το κορίτσι φαντάζεται ότι είναι η πιο ελκυστική απ’ όλες ή είναι η πιο καλή φίλη των αγοριών. Πολύ συχνά ο νέος εστιάζει την προσοχή του σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ονειρεύεται πλατωνικά έναν ή μία ηθοποιό, έναν καθηγητή. Δεν έχει πρόβλημα να συζητήσει με τους φίλους για το αντικείμενο του πάθους του.

ΜΕΣΗ ΕΦΗΒΙΚΗ .


ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΣ ΝΑ ΦΛΕΡΤΑΡΕΙ.
Κατά τη διάρκεια της μέσης εφηβικής φάσης γίνονται οι πρώτες προσπάθειες προσέγγισης προσώπων του αντίθετου φύλου. Αγόρια και κορίτσια οργανώνουν ομαδικές εκδηλώσεις: εκδρομές, πάρτι κτλ. Οι σχέσεις μεταξύ τους είναι επιφανειακές, «τα φτιάχνουν», και μετά αλλάζουν αγόρι ή κορίτσι, τη μια μέρα βγαίνουν μαζί και την άλλη τα χαλάνε. Τα πρώτα ραντεβού είναι πολύ σημαντικά. Πρέπει να εντυπωσιάσουν με κάθε τρόπο για να μπορέσουν να επιβεβαιωθούν και να σιγουρευτούν ότι πράγματι «μετράνε». Η σωματική επαφή σ’ αυτή τη φάση περιορίζεται συνήθως στα φιλιά, στις αγκαλιές, στα χάδια. Η σχέση έχει περισσότερο διερευνητικό χαρακτήρα και δεν αποσκοπεί τόσο στην ευχαρίστηση. Δεν είναι έτοιμοι να δεσμευτούν σε τίποτα. Ακόμα κι αν οι γονείς επιμένουν να χρησιμοποιούν τον όρο «αγάπη» στις συζητήσεις πάνω στο σεξ (και είναι πολύ σημαντικό να εξακολουθούν να το κάνουν), σ’ αυτή τη φάση είναι πολύ δύσκολο να καταλάβει ο νέος πώς συνδέεται η αγάπη με την ικανοποίηση του σεξουαλικού ενστίκτου.

ΟΨΙΜΗ ΕΦΗΒΙΚΗ ΦΑΣΗ.


Η ΠΡΩΤΗ ΑΓΑΠΗ.

Η όψιμη εφηβική φάση ακολουθεί τη φάση των εφήμερων δεσμών. Σιγά σιγά η σχέση με ένα άτομο του αντίθετου φύλου γίνεται όλο και πιο απαιτητική και επιλεκτική. Οι έφηβοι μαγεύονται από τον έρωτα. Μερικοί ερωτεύονται διαρκώς, ενώ άλλοι δεν ερωτεύονται αν και το θέλουν. Ερωτεύεται συνέχεια συνήθως ο ευάλωτος και ανασφαλής νέος, που θέλει να επιβεβαιωθεί μέσα από τα ερεθίσματα που του προσφέρουν οι άλλοι. Αυτοί που δυσκολεύονται, είναι γιατί δεν καταφέρνουν να βρουν κάποιον με τον οποίο να μπορούν να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις ιδέες τους. Μερικοί θεωρούν τον εαυτό τους ανώτερο. Άλλοι είναι υπερβολικά ντροπαλοί. Ο έρωτας προκαλεί κάποιες αλλαγές στη συμπεριφορά: ο νέος δεν κοιμάται ή, αντίθετα, κοιμάται καλύτερα από ποτέ. Του κόβεται η όρεξη ή τρώει υπερβολικές ποσότητες. Επιπλέον, όλα αυτά συνοδεύονται από ασυνήθιστο κοκκίνισμα στα μάγουλα ή χλομάδα, ταχυπαλμία, άγχος ή υπερβολική ψυχική ευφορία. Όταν ο έρωτας φτάσει στο τέλος του, τότε η θλίψη που πιθανόν να προκληθεί είναι για εντελώς διαφορετικούς λόγους ανάμεσα στο αγόρι και το κορίτσι. 

Εκείνη ωριμάζει σεξουαλικά νωρίτερα από ό,τι το αγόρι και, συνεπώς, ερωτεύεται νωρίτερα.. Το κορίτσι δεν θεωρεί το αγόρι μέσον ικανοποίησης της σεξουαλικότητάς του, αλλά έναν τρόπο επιβεβαίωσης της θηλυκότητας του. Ο έρωτας είναι γι’ αυτήν ψυχικός, συναισθηματικός και ζητάει ίση μεταχείριση. Ερμηνεύει το ανδρικό σεξουαλικό ένστικτο ως κάτι το υποτιμητικό, που την υποβιβάζει σε απλό αντικείμενο μιας χρήσης.


Εκείνος έχει μεγαλύτερη εμπειρία στη σωματική-σεξουαλική επαφή. Στο αγόρι παρεμβαίνει και ένας παράγοντας βιολογικός: ερωτεύεται για να ικανοποιήσει το σεξουαλικό του ένστικτο και να εκτονώσει την ένταση που του προκαλεί. Δεν καταλαβαίνει ότι το κορίτσι απαιτεί πίστη βαθιά και πιο μόνιμη σχέση.


Στην όψιμη εφηβική φάση η σωματική επαφή μπορεί να είναι είτε χάδια, φιλιά που δημιουργούν σεξουαλικό ερεθισμό ή η ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη. Το πιο συνηθισμένο είναι να γίνει στα 17-18. Την πρώτη φορά, πολύ συχνά το κορίτσι φοβάται ή δεν αισθάνεται καμία επιθυμία, αλλά μη γνωρίζοντας να πουν «όχι» στο σύντροφό τους ή από φόβο μήπως τον πληγώσουν, υποκύπτουν.


ΜΕΤΕΦΗΒΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ.


Η ΦΑΣΗ ΤΗΣ ΜΟΝΙΜΗΣ ΣΧΕΣΗΣ.

Η περίοδος μετά την εφηβεία είναι η φάση των μόνιμων σχέσεων, όπου οι νέοι αισθάνονται την ανάγκη για έρωτα (με την ευρύτερη έννοια της λέξης), κατανόηση, συντροφικότητα και σεξουαλική ικανοποίηση. Σ’ αυτό το είδος της σχέσης θεωρείται πολύ σημαντική η πίστη και η αμοιβαία εμπιστοσύνη .

Και, τέλος,


ΜΟΝΙΜΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ

Όταν με το καλό ο νέος άνθρωπος μπει στο δρόμο του έρωτα και περπατήσει με στέρεα βήματα, βρει την αγάπη και την ολοκλήρωση, πρέπει να θυμάται συνέχεια τα βήματα που τον έκαναν αυτό που είναι, έναν ευτυχισμένο άνθρωπο. Πρέπει να είναι σε μόνιμο δεσμό με την σοφή εφηβεία του, να μην θεωρεί τίποτα δεδομένο και να κρατήσει ζωντανή τη φλόγα της πρώτης του αγάπης.

πηγη