Είναι ο Πολιτισμός μια πηγή δυστυχίας;

http://meonomateponymo.blogspot.gr/
‘Ενα επίκαιρο βιβλίο από τον Σίγκμουντ Φρόυντ 
«Ο πολιτισμός αντιμετωπίζει την επικίνδυνη επιθετική τάση του ατόμου εξασθενίζοντάς την, αφοπλίζοντάς την, αναθέτοντας την επιτήρησή της σε μια αρχή στο εσωτερικό του, η οποία μοιάζει με κατοχική δύναμη σε μια κατακτημένη πόλη». 

Το κύριο θέμα του βιβλίου είναι ο ασυμφιλίωτος ανταγωνισμός των απαιτήσεων των ενστίκτων και των περιορισμών που επιβάλλει ο πολιτισμός. […] 

Το βιβλίο είναι και θα παραμείνει επίκαιρο, γιατί κρατά μπροστά στον άνθρωπο έναν καθρέφτη μέσα στον οποίο μπορεί να δει όλα τα καλά και όλα τα κακά της ύπαρξής του κατά τη διάρκεια της μακραίωνης, μεγαλειώδους πορείας του προς τον πολιτισμό που δημιούργησε. Από τον πρόλογο του Ματθαίου Γιωσαφάτ

O Σίγκμουντ Φρόυντ απαριθμεί αυτό που βλέπει ως θεμελιώδεις εντάσεις μεταξύ του πολιτισμού και του ατόμου. 
Η πρωταρχική τριβή, ισχυρίζεται, πηγάζει από την αναζήτηση του ατόμου για την ελευθερία. 
Αναφέρει ότι όταν οποιαδήποτε κατάσταση- επιθυμητή από την αρχή της ηδονής είναι παρατεταμένη- δημιουργεί ένα αίσθημα ικανοποίησης. 

Η θεωρία του Φρόιντ βασίζεται στην ιδέα ότι οι άνθρωποι έχουν ορισμένα χαρακτηριστικά, τα ένστικτα, που είναι αμετάβλητα. 

Πιο συγκεκριμένα, οι επιθυμίες για το φύλο, και η προδιάθεση για βίαιη επιθετικότητα, ο σεξουαλικός ανταγωνισμός, εμποδίζουν την πορεία του ατόμου για ικανοποίηση. 

Πολλά από τα πρωτόγονα ένστικτα της ανθρωπότητας (για παράδειγμα, η επιθυμία για σεξουαλική ικανοποίηση) είναι σαφώς επιβλαβή για την ευημερία μιας ανθρώπινης κοινότητας. Ως αποτέλεσμα, ο πολιτισμός δημιουργεί νόμους που απαγορεύουν την δολοφονία, τον βιασμό και την μοιχεία και εφαρμόζει αυστηρές ποινές σε περίπτωση που οι κανόνες αυτοί παραβιαστούν. 

Έτσι, οι δυνατότητές μας για ευτυχία περιορίζονται από το νόμο. Αυτή η διαδικασία, υποστηρίζει ο Φρόιντ, είναι μια εγγενής ποιότητα του πολιτισμού που οδηγεί σε διαρκή αισθήματα δυσαρέσκειας μεταξύ των πολιτών της κοινωνίας.

πηγη