Η ψυχολογία του ήρωα...

Ποια χαρακτηριστικά ; ή ιδιότητες κάνουν ένα άτομο να φτάσει να γίνει ήρωας; 
Είναι ένα γονίδιο άραγε, ή αφορά όλον τον κόσμο;Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, η απάντηση θα μπορούσε να είναι πολύπλοκη, κάνοντας τον ηρωισμό μια αναγνωρίσιμη μεν, αλλά πολύ κοινή σε όλους κατάσταση. Φαίνεται ότι ο ηρωισμός είναι μια – έστω και εν ύπνω – ανθρώπινη δυνατότητα αρκετά συνηθισμένη, και αυτό είναι καλό. Χρειαζόμαστε τους ήρωες, ειδικά στις ημέρες μας.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι που τυχαία, κάποια στιγμή στην ζωή τους είχαν συμμετάσχει σε πράξεις ανδρείας (όπως να σπεύσουν σε ένα φλεγόμενο κτίριο ή να προβούν στη διάσωση κάποιου από τη διαδρομή ενός τραίνου) δεν είναι κατ 'ανάγκην άτομα πολύ διαφορετικά από τους μη-ήρωες. Αντίθετα, οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον δια βίου ηρωισμό (όπως οι επαγγελματίες νοσοκόμοι που παρηγορούν τακτικά κάποιον άρρωστο πριν πεθαίνει) μοιράζονται μια σειρά από σημαντικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, όπως η ενσυναίσθηση, η φροντίδα, και η ανάγκη να ζουν κάτω από ένα ηθικό κώδικα.

Η ψυχολογία του ηρωισμού, δεν θα μπορούσε να είναι πλήρως κατανοητή, αλλά πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι είναι δυνατό για τους ανθρώπους να μάθουν να είναι ήρωες. Έχετε ό, τι χρειάζεται; Τα παρακάτω είναι μερικά μόνο από τα κύρια χαρακτηριστικά που οι ερευνητές έχουν αποδώσει σε ήρωες.

1. Οι άνθρωποι που γίνονται ήρωες τείνουν να ασχολούνται με την ευημερία των άλλων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, συμπάθεια και συμπόνια για τους άλλους είναι βασικές μεταβλητές που συμβάλλουν στην ηρωική συμπεριφορά .Μια μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έχουν ηρωικές τάσεις έχουν επίσης ένα πολύ υψηλότερο βαθμό της ενσυναίσθησης. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν σε πράξεις ηρωισμού αισθάνονται ανησυχία και θέλουν να παράσχουν φροντίδα στους ανθρώπους γύρω τους.

2. Οι ήρωες είναι καλοί στο να βλέπουν τα πράγματα από τη σκοπιά των άλλων.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι ο ηρωικός άνθρωπος μπορεί να μπει εύκολα στην θέση του άλλου να καταλάβει την ψυχολογία ή τα κίνητρα ανθρώπων που είναι εντελώς διαφορετικές προσωπικότητες από τον ίδιον.

3. Οι ήρωες είναι άτομα με ευθύνη και αυτοπεποίθηση.
Οι ερευνητές προτείνουν ότι οι άνθρωποι που εκτελούν ηρωικές πράξεις έχουν την τάση να αισθάνονται σίγουροι για τον εαυτό τους και τις ικανότητές τους. Όταν βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κρίση, έχουν μια εγγενή πεποίθηση ότι είναι σε θέση να χειρίζονται την πρόκληση και η επίτευξη της επιτυχίας δεν έχει σημασία για τον ηρωικό άνθρωπο, τον ενδιαφέρει η προσπάθεια ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. 
πηγη