Πώς παράγονται η ξενοφοβία και ο ρατσισμός...

Σχετική εικόνα
Η ανάγκη των ανθρώπων για επιβίωση, είναι που βρίσκεται στο κέντρο της ξενοφοβίας. Είμαστε κοινωνικά όντα, ωστόσο ζητάμε την ασφάλεια μέσα από την ομάδα. Αναζητάμε το να ανήκουμε σε μία ομάδα με κοινά στοιχεία με εμάς. Έτσι, οποιοσδήποτε είναι εκτός, γίνεται αυτόματα ο «ξένος». Και όπως καθετί άγνωστο, προκαλεί φόβο.

Ο φόβος των ξένων υπήρχε πάντα. Κοιτάζοντας «πίσω» βλέπουμε τον φόβο που κυριαρχούσε έναντι των «βαρβάρων». Οι άλλοι που έχουν διαφορετικό χρώμα, διαφορετική θρησκεία, διαφορετική κουλτούρα. Η παγκοσμιοποίηση φέρνει όλο και πιο κοντά τους «ξένους» και η οικονομική κρίση αυξάνει τον φόβο απέναντι τους. Η γενικότερη ανασφάλεια λόγω κρίσης μεγαλώνει τον φόβο, τα άγχη, τις νευρώσεις. Φοβόμαστε πολύ περισσότερο για την ασφάλειά μας και η ανάγκη μας να κάνουμε συγκεκριμένο το αντικείμενο του φόβου μας, μας οδηγεί στην δαιμονοποίηση του «ξένου».

Οι μετανάστες ή οι πρόσφυγες μπαίνουν κάτω από την ίδια ομπρέλα. Τους φοβόμαστε για την μετάδοση ασθενειών, τους φοβόμαστε για την εγκληματικότητα.

Πηγαίοι τίτλοι σε εφημερίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης , όπως «αλλοδαπός εγκληματίας» ενισχύουν τη δημιουργία στερεοτύπων και η ξενοφοβία παίρνει διαστάσεις ρατσισμού. Δεν είναι τυχαία η εμφάνιση ομάδων που προβάλουν τα εθνικά μας ιδεώδη και τον φιλελληνισμό. Η ακραία όμως μορφή της ξενοφοβίας δεν μπορεί παρά να επιφέρει βία.

Βία απέναντι στον «ξένο» αλλά και βία του «ξένου» ως άμυνα. Ο «ξένος» λειτουργεί σαν το μικρό παιδί που του αποδίδουν ταμπέλες. Αναγκάζεται κάποια στιγμή να τις επιβεβαιώσει και έτσι να δώσει σ’ αυτόν που του έδωσε την ταμπέλα, την επιβεβαίωση και επομένως τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου.

Η ξενοφοβία είναι μια συμπεριφορά που μαθαίνεται. Δε γεννιέται το παιδί μας με τον φόβο του αλλοδαπού. Εμείς το μαθαίνουμε να τον φοβάται. Εξετάζοντας τις διαφορές μας με τους άλλους, εκτιμώντας τη διαφορετικότητα και αποδεχόμενοι τους άλλους, ανοίγουμε αρχικά ένα νέο δρόμο για εμάς και στη συνέχεια για την παγκόσμια πρόοδο. Τιμάμε τη διαφορετικότητα, ζούμε μ’ αυτή και προοδεύουμε μέσα απ’ αυτή. Αυτό άλλωστε είναι που προσφέρει η παγκοσμιοποίηση.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου