Τα παιδιά και οι σκύλοι έχουν πολλά κοινά στοιχεία...

Τα παιδιά και οι σκύλοι έχουν πολλά κοινά στοιχεία: είναι περίεργα, ανυπόμονα και ενθουσιάζονται εύκολα!

Ιδιαίτερα δε όταν πρόκειται για κουτάβια, τα παραπάνω χαρακτηριστικά εκδηλώνονται σε πιο έντονο βαθμό, γεγονός που απαιτεί μια πιο προσεκτική προσέγγιση των δύο μεταξύ τους.

Είναι πολύ σημαντικό, η πρώτη συνάντηση (αλλά και οι επόμενες) των παιδιών με έναν σκύλο (κουτάβι ή ενήλικο) να γίνονται πάντα με επιτήρηση, προς αποφυγή δυσάρεστων εξελίξεων.

Τα παρακάτω 10 βήματα θα βοηθήσουν τα παιδιά να αποκτήσουν μια ισορροπημένη επαφή με τον σκύλο της οικογένειας, να χτίσουν μια υπέροχη σχέση μαζί του και να δεθούν στον απόλυτο βαθμό.

1) Υπάρχει πάντα επιτήρηση, όταν παιδί και σκύλος βρίσκονται στον ίδιο χώρο, μέχρις ότου σιγουρευτούμε ότι και οι δύο έχουν μάθει να συμπεριφέρονται σωστά ο ένας απέναντι στον άλλο. Δεν χρειαζεται να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας, αρκεί ωστόσο να παρακολουθούμε διακριτικά, ώστε να είμαστε σε θέση να επέμβουμε εάν χρειαστεί.

2) Αφήνουμε τον σκύλο να κατευθυνθεί προς το παιδί και όχι το αντίθετο. Στην περίπτωση που το παιδί  κατευθυνθεί προς τον σκύλο, γεμάτο ενθουσιασμό, υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει άσχημη αντίδραση στον σκύλο.

3) Μαθαίνουμε στο παιδί ότι ο σκύλος έχει έναν δικό του χώρο, που πρέπει να σεβόμαστε. Δεν το αφήνουμε να μπει στο ζωτικό χώρο του σκύλου, εκτός και εάν το επιτρέπει ο σκύλος.

4) Το παιδί θα πρέπει να μάθει τη γλώσσα του σώματος του σκύλου, ώστε να μπορεί να επικοινωνεί μαζί του και να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις.

5) Ενθαρρύνουμε και τις δύο πλευρές να έχουν υπομονή, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος και χώρος για μια ασφαλή προσέγγιση.

6) Μαθαίνουμε το παιδί να προσεγγίζει σωστά τον σκύλο της οικογένειας, ώστε να ακολουθεί την ίδια συμπεριφορά σε όλους τους σκύλους, με τους οποίους θα έρθει σε επαφή.

7) Ενθαρρύνουμε το παιδί να έρθει στη βόλτα με τον σκύλο, ώστε να αποκτήσει επαφή μαζί του και σε εξωτερικό χώρο, πέραν του σπιτιού, και να μάθει περισσότερα για την συμπεριφορά του.

8) Ενθαρρύνουμε το παιδί να συμμετέχει στην φροντίδα του σκύλου, ώστε να μάθει με διασκεδαστικό τρόπο υπευθυνότητα και κανόνες. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, του μαθαίνουμε πώς να ταΐζει, να καθαρίζει και να βγάζει βόλτα τον σκύλο.

9) Ενθαρρύνουμε το παιδί να συμμετέχει στην εκπαίδευση του σκύλου. Τόσο τα παιδιά όσο και οι σκύλοι μαθαίνουμε -εύκολα και γρήγορα- στην πράξη.

10) Ενθαρρύνουμε το παιδί να παίξει με τον σκύλο, ώστε να ενδυναμωθεί η μεταξύ τους σχέση και εμπιστοσύνη.

πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου